fischersjakk

Fra den uoffisielle VM-kampen i fischersjakk mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura i 2018.
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Fischersjakk er en variant av sjakk der utgangsstillingen endres fra parti til parti. Bøndene plasseres som vanlig. Offiserene på rad én og åtte starter på tilfeldige felter, kun begrenset av noen ekstra regler. Man flytter og setter sjakk matt som i vanlig sjakk.

Faktaboks

Etymologi
etter Bobby Fischer
Også kjent som
Fischer random, chess960

Fischers lansering

Bobby Fischer spilte mange treningspartier i fischersjakk for å teste ut reglene før han lanserte sitt ferdige forslag. Deriblant spilte han mot Susan Polgar.

Bobby Fischer mot Susan Polgar
Av .

Den tidligere sjakkverdensmesteren Bobby Fischer lanserte Fischer Random Chess på en pressekonferanse i Buenos Aires i 1996. Noen mer spesifikke regler skiller det fra den lignende varianten Shuffle Chess som har eksistert siden 1792. Fischer mente at partiene mellom de sterkeste spillerne hadde blitt til en øvelse i hvem som husket mest av hjemmeanalysene sine. Fischer ville at vinneren av et sjakkparti skulle være den med størst sjakkforståelse.

En annen av hans kjepphester var faren for at spillerne i en turnering avtaler trekkene i et parti på forhånd. Å avtale partiresultatet i forkant er forbudt, og et saklig partiforløp kan skjule et slikt regelbrudd. For å bli en relativt sterk spiller i vanlig sjakk må man arbeide ganske hardt med å lære seg åpninger og trene på annen teori. Fischer sa på pressekonferansen at han hadde begynt med sjakk nettopp for å unngå hardt arbeid.

Begrenset popularitet

I de første cirka 20 årene etter 1996 ble fischersjakk ansett på lik linje som andre alternativ varianter av sjakkspillet; det ble sjelden arrangert turneringer i fischersjakk, og få spilte det i sjakklubbene rundt om i verden. En del av elitespillerne deltok i turneringer i fischersjakk på 2000-tallet. En av drivkreftene var tyskeren Hans Walter Schmitt som arrangerte turneringer i Mainz. Disse ble ikke anerkjent som FIDE-turneringer. Hikaru Nakamura var den siste vinneren i 2009.

VM i 2018

Runde 11 i kampen startet med kort rokade av begge spillerne.

Interessen for fishersjakk økte kraftig da det norske sjakkmiljøet i samarbeid med kunstneren Dag Alveng og NRK arrangerte en uoffisiell VM-kamp mellom Nakamura og Magnus Carlsen i februar 2018. Man trakk nye stillinger før annethvert parti, så spillerne fikk prøve samme stilling med hvite og svarte brikker. Carlsen vant kampen 14–10. I parti 11 i kampen startet partiet med rokade fra begge spillerne i første trekk. I vanlig sjakk må man flytte ut tre brikker før det er plass til å rokere tidligst i fjerde trekk.

Alle de vanlige sjakknettstedene tilbyr nå også fischersjakk.

I Norge har man arrangert uoffisielle NM i fishersjakk i 2018 og 2019, og man planlegger et offisielt NM i 2020.

VM i 2019

Magnus Carlsen mot Wesley So under VM-finalen i fischersjakk på Henie Onstad Kunstsenter, 2. november 2019. So vant finalen og ble verdensmester.

Magnus Carlsen
Av /NTB scanpix.

Semifinalen og finalen i det første offisielle VM i fischersjakk ble arrangert på Henie Onstad Kunstsenter i oktober 2019. I motsetning til i 2018 kunne alle delta i kvalifiserende turneringer, og et cupsystem avgjorde at Wesley So, Fabiano Caruana og Jan Nepomnjajtsjij var de tre som skulle møte Magnus Carlsen. I semifinalene slo Carlsen Caruana og So slo Nepomnjajtsjij, begge temmelig overbevisende. Finalen ble vunnet av So med de overraskende sifrene 13,5–2,5.

Offisiell FIDE-gren

Under sjakk-OL i Batumi i 2018 bestemte en FIDE-komité at man fra november 2018 skulle registrere statistiske data med det formål å lansere et eget ratingsystem for fischersjakk. I et intervju gjort oktober 2019, bekreftet sjakkpresident Arkady Dvorkovich at FIDE arbeidet både med å formalisere en egen fischerrating, og at de arbeidet med en mer profesjonell syklus for kåringen av verdensmesteren i fischersjakk.

Spesielle regler

Denne utgangsstillingen mener sjakkmaskinen Sesse gir hvit størst fordel, nemlig en fordel tilsvarende å ha 0,57 bønder ekstra.
utgangsstilling
Lisens: CC BY SA 3.0

Det er alltid slik at svarts offiserer speiler hvits offiserer i utgangsstillingen. Uten begrensninger på hvor brikkene kan stå er det 40 320 mulige kombinasjoner av plasseringer av offiserene på første rad. De begrensende reglene i fischersjakk er at løperne må stå på hver sin farge og at kongen må stå mellom de to tårna.

Fischersjakk kalles også chess960 siden det er 960 mulige startstillinger. Stilling nummer 518 er den stillingen som man starter med i vanlig sjakk. Den ble ekskludert fra utvalget da de trakk stillinger i VM-kampen i 2018. Strengt tatt kan man si at det er 480 unike stillinger siden halvparten er speilvendt rundt sentrumslinjene.

Når man rokerer i fishersjakk, ender kongen og tårnet man rokerer med på samme sted som ved vanlig rokade, uavhengig av hvor kongen og tårnet var plassert i utgangsstillingen. Man kan ikke rokere med en konge eller et tårn som har vært flyttet, og man kan ikke rokere når kongen står i sjakk. Ingen av feltene kongen beveger seg over, kan være truet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg