fischersjakk
Fra den uoffisielle VM-kampen i fischersjakk mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura i 2018.
Av /NTB scanpix.

Fischersjakk er en variant av sjakk der utgangsstillingen endres fra parti til parti. Bøndene plasseres som i vanlig sjakk. Resten av brikkene (offiserene) starter derimot på tilfeldige felter, kun begrenset av noen ekstra regler. Man flytter og setter sjakk matt som i vanlig sjakk.

Faktaboks

Også kjent som

Fischer random, chess960

Fischersjakk har navn etter den tidligere sjakkverdensmesteren Bobby Fischer, som lanserte varianten i 1996. Tanken hans var å unngå at spillerne kan forberede åpningene sine. Fischersjakk ble populært i løpet av 2010-årene, med første offisielle VM i 2019. Der vant Wesley So ved å slå Magnus Carlsen i finalen.

Fischers lansering

Bobby Fischer mot Susan Polgar

Bobby Fischer spilte mange treningspartier i fischersjakk for å teste ut reglene før han lanserte sitt ferdige forslag. Deriblant spilte han mot Susan Polgar.

Bobby Fischer mot Susan Polgar
Av .

Bobby Fischer lanserte Fischer Random Chess på en pressekonferanse i Buenos Aires i 1996. Noen mer spesifikke regler skiller det fra den lignende varianten Shuffle Chess som har eksistert siden 1792. Fischer mente at partiene mellom de sterkeste spillerne hadde blitt til en øvelse i hvem som husket mest av hjemmeanalysene sine. Fischer ville at vinneren av et sjakkparti skulle være den med størst sjakkforståelse.

En annen av hans kjepphester var faren for at spillerne i en turnering avtaler trekkene i et parti på forhånd. Å avtale partiresultatet i forkant er forbudt, og et saklig partiforløp kan skjule et slikt regelbrudd. For å bli en relativt sterk spiller i vanlig sjakk må man arbeide ganske hardt med å lære seg åpninger og trene på annen teori. Fischer sa på pressekonferansen at han hadde begynt med sjakk nettopp for å unngå hardt arbeid.

Begrenset popularitet

I de rundt 20 årene etter 1996 ble fischersjakk ansett på lik linje som andre alternative varianter av sjakkspillet; det ble sjelden arrangert turneringer i fischersjakk, og få spilte det i sjakklubbene rundt om i verden. En del av elitespillerne deltok i turneringer i fischersjakk på 2000-tallet. En av drivkreftene var tyskeren Hans Walter Schmitt som arrangerte turneringer i Mainz. Disse ble ikke anerkjent som FIDE-turneringer. Hikaru Nakamura var den siste vinneren i 2009.

VM i 2018

Runde 11 i kampen startet med kort rokade av begge spillerne.

Interessen for fischersjakk økte kraftig da det norske sjakkmiljøet i samarbeid med kunstneren Dag Alveng og NRK arrangerte en uoffisiell VM-kamp mellom Nakamura og Magnus Carlsen i februar 2018. Man trakk nye stillinger før annethvert parti, så spillerne fikk prøve samme stilling med hvite og svarte brikker. Carlsen vant kampen 14–10. I parti 11 i kampen startet partiet med rokade fra begge spillerne i første trekk. I vanlig sjakk må man flytte ut tre brikker før det er plass til å rokere tidligst i fjerde trekk.

Alle de vanlige sjakknettstedene tilbyr nå også fischersjakk.

VM i 2019

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen mot Wesley So under VM-finalen i fischersjakk på Henie Onstad Kunstsenter, 2. november 2019. So vant finalen og ble verdensmester.

Magnus Carlsen
Av /NTB scanpix.

Semifinalen og finalen i det første offisielle VM i fischersjakk ble arrangert på Henie Onstad Kunstsenter i oktober 2019. I motsetning til i 2018 kunne alle delta i kvalifiserende turneringer, og et cupsystem avgjorde at Wesley So, Fabiano Caruana og Jan Nepomnjasjtsjij var de tre som skulle møte Magnus Carlsen. I semifinalene slo Carlsen Caruana, og So slo Nepomnjasjtsjij, begge temmelig overbevisende. Finalen ble vunnet av So med de overraskende sifrene 13,5–2,5.

VM i 2022

I oktober 2022 ble det andre offisielle VM i fischersjakk arrangert i Reykjavik på Island mellom åtte spillere. 75 000 spillere deltok i de kvalifiserende turneringene på chess.com og lichess. Vladimir Fedosejev og Matthias Blübaum vant førstnevntes turneringer, og Hikaru Nakamura og Nodirbek Abdusattorov kvalifiserte seg på lichess. FIDEs president ga en friplass til Jan Nepomnjasjtsjij, og arrangørene inviterte den lokale spilleren Hjörvar Steinn Grétarsson. De to siste deltagerne var regjerende verdensmester Magnus Carlsen og regjerende verdensmester i fischersjakk, Wesley So.

Nakamura ble verdensmester ved å slå Nepomnjasjtsjij i finalen. Carlsen tapte mot Nepomnjasjtsjij i semifinalen og tok tredjeplassen etter å ha slått Abdusattorov i bronsefinalen.

NM i 2022

Første offisielle NM i fischersjakk ble arrangert i Drammen oktober 2022 da Anders Nilsson Aure ble norgesmester. Uoffisielt NM i fischersjakk ble arrangert i 2018 og 2019.

Offisiell FIDE-gren

Under sjakk-OL i Batumi i 2018 bestemte en FIDE-komité at man fra november 2018 skulle registrere statistiske data med det formål å lansere et eget ratingsystem for fischersjakk. I et intervju gjort oktober 2019, bekreftet sjakkpresident Arkady Dvorkovitsj at FIDE arbeidet både med å formalisere en egen fischerrating, og at de arbeidet med en mer profesjonell syklus for kåringen av verdensmesteren i fischersjakk. På grunn av korona var det lav turneringsaktivitet generelt, og arbeidet med en egen fischersjakk-rating stod stille.

Spesielle regler

utgangsstilling
Denne utgangsstillingen mener sjakkmaskinen Sesse gir hvit størst fordel, nemlig en fordel tilsvarende å ha 0,57 bønder ekstra.
utgangsstilling
Lisens: CC BY SA 3.0

Det er alltid slik at svarts offiserer speiler hvits offiserer i utgangsstillingen. Uten begrensninger på hvor brikkene kan stå er det 40 320 mulige kombinasjoner av plasseringer av offiserene på første rad. De begrensende reglene i fischersjakk er at løperne må stå på hver sin farge og at kongen må stå mellom de to tårna.

Fischersjakk kalles også chess960 siden det er 960 mulige startstillinger. Stilling nummer 518 er den stillingen som man starter med i vanlig sjakk. Den blir ekskludert fra utvalget når det trekkes stillinger til offisielle turneringer. Strengt tatt kan man si at det er 480 unike offisersoppstillinger siden halvparten er speilvendt rundt sentrumslinjene. Siden rokadene mot kongefløyen og dronningfløyen blir forskjellige, så er ikke stillingene identiske.

Rokade

Når man rokerer i fischersjakk, ender kongen og tårnet man rokerer med på samme sted som ved vanlig rokade, uavhengig av hvor kongen og tårnet var plassert i utgangsstillingen. Man kan ikke rokere med en konge eller et tårn som har vært flyttet, og man kan ikke rokere når kongen står i sjakk. Ingen av feltene kongen beveger seg over, kan være truet.

Under VM 2022 oppstod det en diskusjon i et parti mellom Jan Nepomnjasjtsjij og Wesley So der sistnevnte ble sjakket. Han hadde ikke rokert, men kongen stod allerede på feltet den ville lande på etter en rokade. So trodde at siden han kun trengte å flytte tårnet for å rokere, så var det lovlig å rokere selv om han stod i sjakk. Dette er nemlig tillatt på nettstedet chess.com, men er ikke i henhold til de offisielle reglene.

Forvirringen kan også ha blitt styrket av at imens man i vanlig sjakk alltid skal flytte kongen først ved rokade, ofte har lov til å kun flytte tårnet ved en rokade i fischersjakk om kongen allerede står på rokadefeltet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg