Løperen går diagonalt.

Løperen på b2 er fianchettert. Et løperpar kan dekke alle felter i noe som ligner på en diagonal tårnlinje.

Løperen går diagonalt.
Lisens: CC BY SA 3.0
En løper med det karakteristiske kuttet i toppen.

Løper er en brikke i sjakk som er verdt tre poeng. Hver spiller starter med to løpere.

Løperen flytter diagonalt på brettet. Den kan flytte så langt den vil, til den eventuelt slår en brikke. Da stopper den på feltet til brikken den slo. Løperen slår slik den flytter. Løperen kan ikke hoppe over brikker.

Løperen er en lett offiser.

Historisk var løperen en elefant, men den var da begrenset til å flytte kun to felt. I litt nyere tid har man på mange språk kalt den rådgiver, budbringer eller biskop. I moderne sjakksett er toppen av løperen oftest formet som en mitra.

På norsk er det lett å blande springeren og løperen siden navnene beskriver tilnærmet samme bevegelse. I flere miljøer er det vanlig å kalle brikken en skråløper for å skille den fra springeren.

chess pieces
Sjakkbrikker. Fra venstre: Konge, dronning, løper, springer, tårn og bonde.
chess pieces
Av /iStockphoto.

Strategi

I startstillingen er løperne ved siden av kongen og dronningen
Man ser for seg at løperne er rådgivere til de to kongelige brikkene.
I startstillingen er løperne ved siden av kongen og dronningen
Lisens: CC BY SA 3.0

De to løperne starter på hver sin farge, og bytter aldri farge siden de kun flytter diagonalt. Løperne er ofte sterkest om de samarbeider med den andre løperen siden man da kontrollerer begge fargene. Det kalles et løperpar.

Når løperne i åpningen flyttes ett felt på skrått slik at de kontrollerer diagonalene fra hjørne til hjørne sier man at de er fianchettert.

Løperne flyttes ut tidlig i partiet, men fungerer enda bedre når det er byttet av noen bønder slik at man kan utnytte deres styrke i å flytte langt. I sluttspillet kan løperen både støtte egen bondemarsj og stoppe motstanderens bønder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg