Bondeforvandling er en regel i sjakk som sier at når en bonde har flyttet over hele sjakkbrettet, skal den forvandles. Det vil si at den erstattes med en annen brikke av samme farge. Man kan ikke velge å ikke forvandle bonden.

Faktaboks

Også kjent som

forvandling

Den nye brikken kan være dronning, tårn, løper eller springer. Den plasseres på feltet som bonden kom til, og først da regner man trekket som utført. Forvandling er et mål i mange sluttspill siden man ofte mangler nok brikker til å sette motstanderen sjakk matt.

Det vanligste er å forvandle til dronning siden det er den sterkeste sjakkbrikken. Det er allikevel ikke uvanlig at man forvandler til tårn for å unngå på sette motstanderen patt. I mer sjeldne tilfeller forvandler man til springer. Det kan være viktig for partiets strategi å sjakke motstanderen for å begrense mulige svartrekk, eller den nye springeren gafler to eller flere brikker. En gaffel vil si at man truer to eller flere brikker samtidig med sin brikke. Forvandling til løper er sjelden i vanlige sjakkpartier. Det skjer oftest i studier, sjakkoppgaver som er komponert og ikke basert på ekte partier.

Brikker

Om man forvandler alle bøndene, kan man ha ni dronninger på brettet samtidig. På sjakkturneringer står det ofte ekstra dronninger ved brettene fordi det er ganske vanlig at minst én bonde forvandles i løpet av partiet. Når man spiller sjakk i sosiale sammenhenger, er det vanlig å snu et utslått tårn på hodet og bruke det som dronning. Om man gjør dette i en turnering, regnes den nye brikken fortsatt som et tårn. I turneringer regnes det også som et feiltrekk å spille videre uten å bytte ut bonden med en annen brikke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg