Gibson

Modellen Gibson Les Paul Custom ble introdusert i 1953. Denne gitaren har tilhørt Freddy Dahl, som kjøpte den ny i 1970 da han var gitarist og vokalist i progrockbandet Junipher Greene. Dahl skrapte vekk den opprinnelige og svarte lakken på gitaren.
Gibson Les Paul Custom
Av .

Artikkelstart

Gibson Brands er et amerikansk selskap som produserer musikkinstrumenter og som særlig er kjent for sine Gibson gitarer.

Faktaboks

Uttale
gˈibsn

Historikk

Selskapet har navn etter Orville Gibson (1856–1918), som i 1890-årene startet produksjon av mandoliner i Kalamazoo, Michigan. I dag har Gibson hovedkontor i Nashville, Tennessee.

Gibsons første elektriske gitar, ES-150, ble introdusert i 1936. Slik navnet gjenspeiler, var prisen 150 dollar inklusive forsterker. Instrumentet bidro sterkt til gjennombruddet for elektriske gitarer.

Etter at Fender fra 1950 gjorde suksess med sin Telecaster, samarbeidet Gibson med jassgitaristen Les Paul for å utvikle en konkurrerende elektrisk gitar uten resonanskasse. Den første Gibson Les Paul-gitaren ble introdusert i 1952. Senere ble den etterfulgt av en rekke legendariske modeller under navnet Les Paul. Andre kjente Gibson-gitarer er Explorer (1958), Flying V (1958), ES-335 (1958) og SG (1961). Mange av disse modellene har blitt relansert opp gjennom årene. I 1957 overtok Gibson gitarprodusenten Epiphone, som fortsatte med produksjon av rimelige gitarer basert på Gibsons modeller.

Bruk

Gitaristen Angus Young i hardrockbandet AC/DC er blant de kjente brukerne av Gibson SG («Solid Guitar»), som ble introdusert i 1961. Bildet er fra AC/DC-konserten i Chateu Neuf i Oslo i 1980.

Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Gibsons gitarer har vært populære innen mange musikksjangre, herunder jazz, blues, rock, punk og heavy metal. I den lange rekken av berømte og innflytelsesrike musikere som har benyttet Gibsons gitarer finner vi blant andre B.B King, Paul McCartney, Eric Clapton, Led Zeppelins Jimmy Page og AC/DCs Angus Young.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Walter Carter. Gibson Guitars: 100 Years of an American Icon. Los Angeles: General Publishing Group, 1994.
  • Torben Schössow og Lisbet Torp. «STRØM TIL! – en udviklingshistorie». I Lisbet Torp (red.). Strøm til! En udstilling om el-guitarer og el-basser. København: Musikhistorisk Museum og Carl Claudius' Samling, 2001, s. 7-15.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg