Samisk rennestikke fra Finnmark i Norsk Folkemuseum
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En rennestikke er et tekstilredskap som ble brukt når veven skulle rennes med mange tråder. Rennestikkene består av et flatt trestykke med håndtak. I den flate delen er det boret hull. Mange stikker har fire hull, da det i Norge var vanlig å renne med fire tråder til flatvev. Redskapet ble brukt for å holde orden på trådene og skåne hånden.

Ulike typer

Rennestikke med 16 hull fra Selbu i Trøndelag. Legg merke til sporene etter trådene
Rennestikke med 16 hull fra Selbu i Trøndelag. Legg merke til sporene etter trådene

Noen rennestikker ble laget av bein eller horn. De som lignet hornskjeer, ble gjerne kalt «renningsskjeier». Denne typen ble først og fremst brukt på Vestlandet. I noen tilfeller ble hullene i rennestikkene av tre fôret med bein.

Til tette vevinger med et stort antall tråder, kunne man renne fra en snellestol med mange sneller. Trådene fra snellene ble ført gjennom en rennestikke med mange hull. Disse rennestikkene ble brukt i forbindelse med mer avanserte vevteknikker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Den norske husflidsforenings Håndbok i vevning ved Caroline Halvorsen. 5. utgave, Oslo 1927.
  • Marta Hoffmann: Fra fiber til tøy. Tekstilredskaper og bruken av dem i norsk tradisjon. Oslo 1991.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg