Faktaboks

Edgar Frank Codd

Edgar «Ted» Codd

Født
23. august 1923, Portland, Storbritannia
Død
18. april 2003, Florida, USA
Edgar Frank Codd
Edgar Frank Codd
Av /IBM 𝒲.

Edgar Frank Codd var en amerikansk informatiker og matematiker. Codd er mest kjent for å ha utviklet relasjonsbegrepet, det teoretiske grunnlaget for relasjonsdatabaser.

Etter fullførte studier i matematikk og kjemi ved universitetet i Oxford i 1948, flyttet Codd til USA. Han ble senere amerikansk statsborger. I 1949 begynte Codd som programmerer ved IBM, og fra 1967 arbeidet han ved selskapets forskningslaboratorium i San Jose, California.

I 1970 publiserte Codd sitt nyskapende arbeid A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks, der han med utgangspunkt i matematisk mengdelære viser hvordan en effektivt kan strukturere data i en database med utgangspunkt i relasjoner.

Codd ble tildelt Turing-prisen i 1981 for sin innsats innenfor fagområdet informatikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kjell Bratbergsengen

Hei Ola Denne informasjonen overrasker meg: "Codd utviklet metoder for fleroppgavekjøring (multitasking), som gjør det mulig for en datamaskin å kjøre flere programmer samtidig." Dette går på utviklingen av operativsystemer, og jeg har ikke oppfattet at Codd var sentral i en slik sammenheng. Kan du gjøre en sjekk.

svarte Ola Nordal

Takk for inspillet, Kjell. Jeg har sjekket, og det ser ut til at du har helt rett. Jeg har tatt ut setningen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg