reblochon
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Reblochon er en ost av rødkittype som ystes av rå kumelk og kommer fra Haut-Savoie og Arly-dalen i Savoie i Frankrike.

Faktaboks

Uttale
rəblåʃˈɔ
Etymologi
av det franske verbet reblocher, ‘å trekke i kuas spener igjen’

Den formes som flate hjul med diameter på 9–14 cm, høyde på 3–3,5 cm og med vekt på cirka 500 gram og 250 gram (Petit Reblochon). Skorpen er tynn og svakt safrangul med et hvitt, tynt mugglag utenpå og kan godt spises. Osten har frisk urtearoma, kremete konsistens og mild nøttesmak. Den brukes i den lokale retten Tartiflette.

Osten modnes minimum 15 dager før den legges på en tynn finérplate av bøk og emballeres i papir. Fettinnholdet av total vekt er 27 prosent.

Opphav

Historien vil ha det til at på 1400-tallet leide bøndene fjellbeite av jordeierne. Da disse kom for å kreve skatt i forhold til hvor mye melk kyrne melket, lot bøndene det være igjen melk i juret for å redusere skatten. Denne melken, som da var fetere enn resten, ble så melket og ystet til Reblochon.

Osten kan kun tilvirkes av melk fra kurasene abondance, montbéliard og tarine (tarentaise). Disse fôres i all hovedsak med gress om sommeren og høy om vinteren.

Produksjon

Produksjonen kan være industriell, fra kooperativ eller fra ca 120 gårdsmeierier (fermier) og 18 meierier. Om sommeren forekommer også setervarianter (chalet). De beste ostene tilvirkes på gårdsmeieriene og har en grønn etikett. Meieritilvirkede oster har rød etikett. Ostene fra gårdsysteriene ytes to ganger hver dag, mens meieristene ytes én gang hver dag.

Det produseres i underkant av 17 000 tonn Reblochon per år.

Reblochon fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1958 og tilsvarende fra EU (AOP) i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg