Reblochon, upasteurisert kumelksost av rødkittypen fra Haut-Savoie og Arly-dalen i Savoie i Frankrike. Den formes som flate hjul med diameter på 9 - 14 cm, høyde på 3–3,5 cm og med vekt 250 g til 550 g. Modnes tre til fire uker. Osten har 45 prosent tørrstoff og fettinnhold i tørrstoffet minimum 45 prosent. Det tilvirkes også en mindre Petit Reblochon. Det produseres vel 15 000 tonn Reblochon per år.

Historien vil ha det til at på 1400-tallet leide bøndene fjellbeite av jordeierne. Da disse kom for å kreve skatt i forhold til hvor mye melk kyrne melket, lot bøndene det være igjen melk i juret for å redusere skatten. Denne melken, som da var fetere enn resten, ble så melket og ystet til Reblochon. Osten kan kun tilvirkes av melk fra annengangs melking av kurasene Abondance, Montbéliard og Tarine (Tarentaise).

Produksjonen kan være industriell, fra kooperativ eller fra ca 130 gårdsmeierier (fermier). Om sommeren forekommer også setervarianter (chalet).

Reblochon fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1958 og tilsvarende fra EU (AOP) i 1996.

De beste ostene tilvirkes på gårdsmeieriene og har en grønn etikett. Skorpen er tynn og gulrosa og kan godt spises. Osten har frisk urtearoma, kremete konsistens og mild nøttesmak. Den brukes i den lokale retten Tartiflette.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.