reblochon

Artikkelstart

Reblochon er en ost av rødkittype som ystes av rå kumelk og kommer fra Haut-Savoie og Arly-dalen i Savoie i Frankrike. Den formes som flate hjul med diameter på 9–14 cm, høyde på 3–3,5 cm og med vekt 250 g til 550 g.

Faktaboks

Uttale
rəblåʃˈɔ
Etymologi
av det franske verbet reblocher, ‘å trekke i kuas spener igjen’

Skorpen er tynn og gulrosa og kan godt spises. Osten har frisk urtearoma, kremete konsistens og mild nøttesmak. Den brukes i den lokale retten Tartiflette.

Osten modnes i tre til fire uker. Den har 45 prosent tørrstoff, og fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 prosent. Det tilvirkes også en mindre variant, som kalles Petit Reblochon.

Opphav

Historien vil ha det til at på 1400-tallet leide bøndene fjellbeite av jordeierne. Da disse kom for å kreve skatt i forhold til hvor mye melk kyrne melket, lot bøndene det være igjen melk i juret for å redusere skatten. Denne melken, som da var fetere enn resten, ble så melket og ystet til Reblochon.

Osten kan kun tilvirkes av melk fra annengangs melking av kurasene Abondance, Montbéliard og Tarine (Tarentaise).

Produksjon

Produksjonen kan være industriell, fra kooperativ eller fra ca 130 gårdsmeierier (fermier). Om sommeren forekommer også setervarianter (chalet). De beste ostene tilvirkes på gårdsmeieriene og har en grønn etikett.

Det produseres vel 15 000 tonn Reblochon per år.

Reblochon fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1958 og tilsvarende fra EU (AOP) i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg