Wesley So

Faktaboks

Wesley So

Wesley Barbasa So

Født
9. oktober 1993, Cavite, Filippinene
Wesley So klarte ikke å forsvare seieren fra året før da han tok 6. plass i Tata Steel i 2018.

Artikkelstart

Wesley So er en amerikansk sjakkspiller. 2. november 2019 ble han den første offisielle verdensmesteren i fischersjakk etter å ha slått Magnus Carlsen 13,5-2,5 i finalen som ble spilt i Norge på Henie Onstad kunstsenter. Fra november 2014 har han stort sett vært blant verdens ti høyest rangerte spillere i langsjakk.

So er født på Filippinene, men emigrerte til USA i 2012 og har siden 2014 representert USA.

Spillestil

So sin spillestil er basert på nøyaktig variantregning samtidig som han har sterk stillingsforståelse. Han sier selv at en av hans svakheter er at han velger for trygge fortsettelser når han innser at han står til vinst. Han har også sammenlignet seg med Vishy Anand, selv om So på sitt typisk ydmyke vis da understreket at han er på et lavere nivå. So er avhengig av å være glad for å spille god sjakk, og har sagt at han ikke har like mye konkurransedrift som mange sjakkspillere som sier at de blir trigget av konflikter med motstanderen.

Allerede flere år før han ble verdensmester i fischersjakk uttalte So at han foretrekker å spille fischersjakk fremfor vanlig sjakk siden han liker at man må tenke selv fra første trekk i stedet for å memorere de første 20-25 trekkene i en kjent åpningsvariant.

Tidlig liv

So ble født på Filippinene, og han lærte sjakk på gatehjørnene som 7–8-åring. Han lagde sitt eget sjakkbrett med brikker av flaskekorker, leste seg opp på sjakkspalter i avisene og utfordret deretter alle han visste kunne spille sjakk. So ble stormester som 14-åring, og var da yngre enn Bobby Fischer var da han fikk samme tittel.

Oktober 2008 ble So verdens yngste sjakkspiller over 2600 i rating, en rekord som Magnus Carlsen hadde før ham.

So opplevde ikke at han fikk støtte fra sjakkforbundet på Filippinene eller fra foreldrene sine, verken til turneringsdeltagelse eller til å engasjere trenere. Han utviklet en selvstendighet som, sammen med et unikt talent, brakte ham til verdenseliten.

Bytte av forbund fra Filippinene til USA

I 2012 emigrerte So til USA etter å ha fått et stipend fra sjakkstormakten Webster University. Der studerte han økonomi samtidig som han begynte å trene med andre stormestere, og han ble tett fulgt opp av stormesteren Susan Polgar. To år senere brøt So samarbeidet med Webster University og Polgar for å bli profesjonell sjakkspiller. Han flyttet inn hos en familie han tilfeldigvis møtte i et middagsselskap, og et halvt år senere adopterte de ham. Fra 2014 har So representert USA i sjakksammenheng.

Den eneste andre treneren det er kjent at So har samarbeidet med, er russeren Vladimir Tukmakov, som også har trent flere andre spillere i verdenseliten. De følte at trening og forberedelser over internett og under et par turneringer rundt året 2017 fungerte, men etter et berg-og-dalbane-år med hensyn til resultater, så ønsket So igjen full kontroll over trening og åpningsvalg. Det er uvanlig at en spiller kommer seg til verdenstoppen såpass mye på egen hånd som Wesley So, og man tror at til og med Bobby Fischer hadde mer trenerstøtte enn So.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg