Sergej Karjakin er en russisk sjakkspiller. Han er født og oppvokst i Ukraina og ble russisk statsborger i juli 2009. Han ble tidenes yngste stormester i august 2002, i en alder av 12 år og 7 måneder. Karjakin var utfordrer til Magnus Carlsen i sjakk-VM 2016.

Karjakin vant den prestisjetunge Corus-turneringen i 2009, og VM i hurtigsjakk i 2012. Videre vant han Norway Chess i 2013 og 2014. Ved å vinne verdenscupen i sjakk 2015 kvalifiserte han seg til Kandidatturneringen 2016 i Moskva. Rangert som nummer ni av ti vant han også denne turneringen, og ble dermed utfordrer i sjakk-VM 2016. Karjakin klarte å oppnå samme poengsum som Carlsen i de tolv ordinære langsjakkpartiene, men tapte omspillet i hurtigsjakk.

Før VM-matchen hadde han en FIDE-rating på 2772, mens hans høyeste rating var 2788 i juli 2011.

Sergej Karjakin har hatt en klassisk sjakkutdanning preget av den russiske skolen. Det innebærer svært mye og strukturert trening fra ung alder. Han har en universell spillestil uten klare svakheter, men er spesielt god i taktiske stillinger med angrepsmuligheter. Karjakin har et relativt smalt og spesialisert åpningsreportoar, som har gjort ham forutsigbar i åpningene. Han har også vist utpreget styrke i forsvar av dårlige stillinger. Dette viste seg i VM-matchen i 2016 der han i de ni første partiene fikk èn seier og åtte remiser mot Carlsen, etter å ha vært under stort press i flere av partiene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.