Randomisert kontrollstudie er en eksperimentell studie (randomised controlled trial, RCT) for å undersøke effekt av en bestemt behandling (terapi, medikament og annet). Slike studier tillater slutninger om kausalitet, eksempelvis at en bestemt terapi virker bedre enn ingen terapi.

En randomisert kontrollert studie gjennomføres ofte på to grupper, der deltakerne fordeles tilfeldig (randomiseres) til behandlings- og kontrollgruppene. Siden tilfeldig fordeling til gruppene sikrer at gruppene er like før behandling innføres, vil forskjell mellom gruppene etter behandling si noe om effekten av denne.

Ideelt sett brukes «blind» eller «dobbelt blind» design. I førstnevnte vet ikke deltaker hvilken betingelse han/hun er i; i sistnevnte vet heller ikke forsøksleder hvilken betingelse deltakeren er i.

Denne metoden regnes som «gullstandarden» for undersøkelse av effekt av behandling fordi den kan utelukke feilkilder. Men siden RCT foregår over tid, må forskeren ta i betraktning at også andre forhold kan inntreffe mens undersøkelsen pågår, og dermed representere trusler mot en slutning om at det er behandlingen som har hatt effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg