Birøkter
Birøkt er stell av honningbier. Her en birøkter som samler inn honning fra en bikube.
Birøkter
Av /NTB.

En røkter er en person som passer og steller husdyr, eller dyr som holdes i andre sammenhenger som for eksempel forsøksdyr eller dyr i dyrehager.

Eksempler kan være fjøsrøkter, svinerøkter, pelsdyrrøkter eller birøkter. En mannlig ferøkter ble tidligere kalt sveiser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Emil Jentoft Eidesen

Angående ordet "fangenskap", mener jeg at dette ordet ekskluderer enkelte dyr/arter fra definisjonen, som for eksempel bier, siden biene i en bikube ikke egentlig er fanget. Sant nok, bier kjøpes og selges som eiendom, men jeg vil påstå at det til syvende og sist ikke er noe som stanser biene fra å "rømme" fra bikuben. I tillegg har ordet en iboende negativ konnotasjon, som kan ses gjennom synonyme ord til "fangenskap"; "arrest", "fengsel", "frihetsstraff", osv. Et raskt søk på internettet av "dyr i fangenskap" gir resultater som hovedsakelig handler om dyrehager og lignende. Et forslag til en endring kan være å erstatte "og andre dyr i fangenskap" med "og andre dyr i dyrehold".

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentar. Vi erstattet formuleringen med mer konkrete eksempler.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg