Rødkaniner, slekt i harefamilien. Den omfatter fire arter som har en rødlig, tykk og ullen pels. Deres engelske navn er red rock hare, de lever i steinete områder i det sørlige Afrika.

Rødkaniner er veldig like i utseende og størrelse. De har kroppslengder inntil mellom 50 og 56 cm, halelengde mellom 11 og 14 cm og vekt på 2–3 kg. Pelsfargen over det meste av kroppen er grå, mens buken, halen og føttene er rødbrune. Ørene er brungrå, 8-11 cm lange.

Rødkaniner lever i områder med klipper, berg og steiner, som for eksempel «kopjer». Sprekker og hulrom er nødvendige skjulesteder. De hopper fra stein til stein og løper raskt opp bratte fjellvegger. Det kan være stor avstand mellom passende leveområder, slik at rødkaniner som vandrer ut må krysse andre typer habitater.

De er mest aktive i skumring og om natta. De spiser planter, spesielt gras. De beiter mellom steiner eller ved foten av klippen. De lever alene eller i familiegrupper, men kan samle seg i gode beiteområder. Lorten er nokså flat og legges i latriner. Det er kun 1-2 unger i kullet.

Alle de fire artene lever i det sørlige Afrika. Således finnes alle i Sør-Afrika. To av artene et utbredt i to atskilte områder og dermed også over flere land. Kanskje blir disse etter hvert klassifisert som ulike arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.