Psykososialt arbeidsmiljø er de psykologiske og sosiale forholdene mennesker opplever på arbeidsplassen. Hvordan arbeidet organiseres har betydning for den enkeltes opplevelse av arbeidssituasjonen. Det psykososiale arbeidsmiljøet påvirker produktivitet, jobbtilfredshet, helse og arbeidsevne.

De psykososiale arbeidsmiljøkravene er først og fremst regulert i arbeidsmiljøloven § 4-3, men må også sees i sammenheng med arbeidsmiljøloven §§ 4-1, 4-2 og 4-6 (1) som handler om de organisatoriske arbeidsbetingelsene. Det psykososiale arbeidsmiljøet er ofte en konsekvens av hvordan arbeidet er organisert, tilrettelagt og ledet. Arbeidsmiljølovens bestemmelser om det psykososiale arbeidsmiljøet skal hindre at de ansatte utsettes for negative forhold som kan føre til negative helsemessige og sosiale konsekvenser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Einarsen, S. & Skogstad, A. (2014). Det gode arbeidsmiljø. Krav og utfordringer. Bergen: Fagbokforlaget.
  • Knardahl, S. (1998). Kropp og sjel. Psykologi, biologi og helse. Oslo: Universitetsforlaget.
  • NOA, Statens Arbeidsmiljøinstitutt. (2008). Psykososialt arbeidsmiljø. Delrapport.
  • STAMI. (2021). Hva er psykososialt arbeidsmiljø?

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg