Professor II er stillingstittelen til en professor i en bistilling ved et universitet, en høyskole eller en annen form for forskningsinstitusjon. Vedkomne har som regel en hovedstilling ved en annen institusjon.

Faktaboks

Også kjent som

professor 2

En professor II kan være ansatt fast eller på åremål (mellom 2 og 6 år) i inntil 20 prosent stilling (som kommer i tillegg til hovedstillingen). En slik bistilling kalles uformelt også «toerstilling». En professor II kan ha både undervisnings- og forskningsoppgaver knyttet til bistillingen.

Hensikten med slike ansettelser er å knytte til seg undervisningsressurser eller forskningskompetanse der det er grunnlag for å fylle en hel stilling, eller å knytte til seg viktige fagpersoner som har sitt primære ansettelsesforhold ved en annen institusjon. Ordningen bidrar også til å fremme samarbeidet mellom forsknings- og høyere utdanningsinstitusjoner.

Parallelt med professor II finnes stillingstittelen førsteamanuensis II. Mens det for en professor II kreves professorkompetanse, kreves det for en førsteamanuensis II kompetanse som førsteamanuensis (førstestillingskompetanse).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg