Posisjonseffekt er et fenomen i genetikken som gjør at produktet av et gen og hvordan dette produktet viser seg i et individ avhenger av hvor genet er plassert på DNA-tråden. Det betyr at dersom genet flyttes fra den posisjonen det pleier å ha (locus) til et annet sted i genomet, vil individet kunne se annerledes ut.

I bananfluer forekommer det en mutasjon som omplasserer et  gen som koder for rød øyefarge. Med denne omplasseringen slutter genet å ha effekt i noen av cellene, og i disse cellene dannes hvit farge i øynene istedenfor rød. I andre celler fortsetter genet å virke og gir rød øyefarge. Ettersom man har begge deler i samme flue, får flua en øyefarge som er en blanding av rød og hvit. Dette fenomenet kalles posisjonseffekt, fordi resultatet avhenger av hvilken posisjon på DNA-tråden genet har.

Et annet eksempel hos bananflue er at genet for smale øyne (Bar) gir smalere øyne med en kopi av Bar-genet i det ene kromosomet og tre kopier av Bar-genet i det andre, enn med to Bar-gener i hvert kromosom, til tross for at det totale antall Bar-gener er fire i begge tilfeller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.