parabener (E214–E219)

Artikkelstart

Parabener er organiske forbindelser som framstilles syntetisk fra benzosyre og har vært benyttet som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter, legemidler, næringsmidler og lignende.

Faktaboks

Uttale
parabˈener

European Food Safety Authority (ESFA) har vurdert stoffene og konkluderte (2004) med å fastsette en samlet ADI-verdi på 10 mg/kg kroppsvekt for de fire stoffene etyl-p-hydroksybenzoat (E 214) og dets natriumsalt (E 215), metyl-p-hydroksybenzoat (E 218) og dets salt (E 219). Samtidig ble det fastslått at propyl-p-hydroksybenzoat og dets natriumsalt (som tidligere hadde kodenummer E 216 og 217) kan ha en negativ helsemessig effekt, og de er ikke lenger godkjent i EU for bruk i næringsmidler. Parabenene er fortsatt godkjent for bruk i Norge (2006), men de benyttes svært lite, også fordi de har en tendens til å gi bismak.

Parabener beskytter først og fremst mot angrep av gjær- og muggsopper, men til dels også mot bakterier. De virker i ikke-sure næringsmidler og kan derfor brukes i andre produkter enn benzosyre og benzoater. I kommende endringer av EU-direktivet om tilsetningsstoffer, vil de bli nesten helt borte. Det er blant annet foreslått å trekke godkjenningen av parabener i flytende kosttilskudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg