Papirfly av . CC BY NC 2.0

papirfly

Av .
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Papirfly er små lekefly laget av papir. Papirfly kan ha ulike utforming og størrelse, men alle former for papirfly har i prinsippet de samme egenskaper som glidefly. Et papirfly påvirkes av de samme kreftene som et ordentlig fly, oppdrift, trekkraft, motstand og tyngdekraft, og det kan være nyttig å forstå noe elementær aerodynamikk når man skal lage papirfly.

Historie

Papirfly som leketøy antar man har sin opprinnelse i Kina for rundt 2000 år siden, der også drager var populære leker. Papirfly er også knyttet til origami, den japanske papirbrettekunsten.

Den tidligst kjente datoen for når et papirfly ble laget, skal være 1909, men den mest anerkjente versjonen har flykonstruktøren Jack Northrop fått æren for. I 1930 laget han papirfly som modeller for sine ideer om ekte fly.

Bretteteknikk

Oppskrifter for bretting av papirfly kan man finne mange av i bøker og på internett. Felles for oppskriftene er at man bretter papirflyet svært nøyaktig. Unøyaktige bretter og myke kanter kan gjøre at designet blir upresist og luftmotstanden økes. Kantene skal være skarpe, noe man oppnår ved å presse kanten med tommelfingeren eller en linjal og trekker den mot seg langs bretten.

For å oppnå god flygeevne, er det også viktig hvilket papir man bruker. For tynt og lett papir vil minske stabiliteten, mens for tykt papir gjør flyet for tungt. Derfor anbefales ofte standard papir for kopiering og print, det vil si vanlige A4-ark i 80 grams kvalitet.

Verdensrekord

Gjeldende verdensrekord i papirflykast er fra 2012 og er på 69,14 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg