En palett er et fastsatt sett med utvalgte farger som best mulig skal forsøke gjengi hele spekteret med naturlige farger i dataformater eller maskinvare som bare kan gjengi et begrenset antall farger på samme tid. Begrensingene skyldes for eksempel begrensinger i filstørrelse og komprimering, minnebegrensninger på grafikkortet eller fysiske begrensinger i maskinvare slik som skjermer.

Faktaboks

Uttale
palˈett
Etymologi
fra fransk, av latin ‘spade’
Også kjent som

fargepalett

Fullverdig fargegjengivelse krever 24 biter per farge, hvilket gir 224 = 16 777 216 mulige farger. Hvis skjermen eller formatet bare tillater et begrenset antall samtidige farger, for eksempel 256 (= 28, altså 8 biters fargegjengivelse) plukker man ut de 256 fargene som gir den beste visningen av bildet, og lagrer disse i en egen palett. Bildefilen kan da begrenses til 8 biter per bildepunkt, pluss det som trengs for å definere paletten. Dette gjør filen langt mindre enn om hvert punkt i bildet måtte inneholde 24 biter for å beskrive hver farge for seg.

I mange tilfeller er fargepaletten forhåndsdefinert, og uavhengig av den faktiske grafikken som skal representeres. I andre tilfeller, slik som mange filformater, velges fargepaletten ut i fra hvilke farger som faktisk benyttes i grafikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg