bildekomprimering

Artikkelstart

Bildekomprimering er en reduksjon av filstørrelsen for digitale bilder ved hjelp av ulike algoritmer, eller nærmere definerte prosesser. Bildekomprimering benyttes for å spare lagringsplass, for å redusere overføringstiden av store bildefiler eller for at bildene skal være tilstrekkelig små til at de kan sendes med e-post.

Bildekomprimering deles i to forskjellige typer: tapsfri komprimering og komprimering med kvalitetsreduksjon. Tapsfri bildekomprimering reduserer filstørrelsen med algoritmer som kan reverseres nøyaktig, slik at bildet kan dekomprimeres til en eksakt kopi av originalen. Bildekomprimering med kvalitetsreduksjon benytter ulike algoritmer for å begrense tapet slik at kvalitetsreduksjonen bare i liten eller ubetydelig grad kan oppfattes med øynene.

De fleste digitale bildeformater benytter seg av kompresjon. De vanligste er tiff, png, jpg (jpeg) og gif. På internett benyttes de tre siste formatene. Formatet jpg anbefales for fotografier, gif for illustrasjoner med få farger og png for tapsfrie bilder og bilder med gjennomsiktighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg