Ormebløtdyrene er gruppe bløtdyr. De fleste er ganske små, bare noen millimeter lange, men enkelte arter blir opptil 5 centimeter. Ormebløtdyrene lever en skjult tilværelse. De utgjør en egen klasse i biologisk systematikk og deles i to underklasser.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aplacophora

Underklasse Solenogastres

Dette er den største gruppen. Den ble tidligere kalt bukfurete ormebløtdyr. Den omfatter 320 arter på verdensbasis. Disse ormebløtdyrene mangler skall, men har kalkholdige pigger på kroppen. Foten er trukket inn i kroppen, og kan stikkes ut gjennom en spalte. Hodet er lite utviklet.

Alle arter er marine, og finnes i alle havområder, noen steder ned til 9000 meter dybde. Mange av artene hører hjemme i Antarktis. Underklassen omfatter 30 arter i norske farvann, langs hele kysten, og på Svalbard. Artene finnes ofte i forbindelse med hydroider og koraller. På dypere vann kryper de langs bunnen, hvor de lever av mikroorganismer, blant annet foraminiferer.

Underklasse Caudofoveata

Dette er også marine arter med en sylindrisk, ormeliknende kropp. De ble tidligere kalt ufurete ormebløtdyr. De mangler skall på kroppen, bortsett fra et mindre parti ved munnen. De blir 1 – 30 millimeter lange. Disse ormebløtdyrene lever også på bunnen av havet, graver seg ned i sedimenter, og lever av mikroorganismer. Det er kjent 8 arter fra norske farvann.

Litteratur

  • Lokki, J. (red.) (2003). Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr. (Oversatt til norsk av L. Sømme). 307 sider. Bertmark Norge.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of Invertebrates. Seventh Edition. 606 sider. McGrawHill Education.

Faktaboks

ormebløtdyr
Aplacophora
Artsdatabanken-ID
456

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg