omsorgspenger

Omsorgspenger er en ordning for foreldre og andre som må være hjemme for å ta seg av et sykt barn.
Hjemme med sykt barn
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Omsorgspenger er en ytelse fra folketrygden til arbeidstakere som er borte fra arbeidet på grunn av omsorg for sykt barn.

I forbindelse med koronavirus-pandemien i 2020 opplyste regjeringen 12.3.2020 at foreldre også vil ha rett til omsorgspenger dersom de ikke kan arbeide fordi de må være hjemme med barn mens skole og barnehage er stengt som tiltak mot smittespredning. Regjeringen varslet også at det kunne bli endringer i det ordinære regelverket beskrevet nedenfor i denne forbindelse.

Regler

Arbeidstakere med omsorg for mindreårige barn som må være borte fra arbeidet på grunn av barnets eller barnepassers sykdom, har rett til omsorgspenger i inntil 10 dager hver per kalenderår. Hvis det er tre eller flere barn, har hver av foreldrene/omsorgspersonene rett på inntil 15 dager med omsorgspenger. Enslige forsørgere har krav på det dobbelte antall dager med omsorgspenger.

Retten gjelder ut det kalenderåret barnet fyller 12 år. Dersom barnet er kronisk sykt eller funksjonshemmet, gjelder retten til og med det året barnet fyller 18 år. Slike foreldre kan også etter søknad få rett til inntil 20 dager stønadsdager hver per år.

Arbeidsgiver dekker de første 10 dagene med omsorgspenger for barn under 12 år og folketrygden de resterende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg