oljevernutstyr

Oljevernutstyr. Øverst: Lense med flytelegemer festet til lenseveggen. – Nederst: Lense i U-form, sett ovenfra.

Oljevernutstyr (tegning) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Oljevernutstyr, utstyr beregnet på hindring og fjerning av oljeforurensning.

Bunkersolje fra grunnstøtte skip kan omlastes til andre fartøyer ved hjelp av spesialutviklede pumper som senkes ned i tankene, eller festes direkte på skipssiden hvorpå det automatisk bores hull inn til tankene. Olje som er drevet i land, kan fjernes mekanisk (med spade, gravemaskin m.m.) eller med høytrykksslanger, eventuelt med varmt vann. Løsemidler, absorpsjonsmidler og kjemiske rensemidler kan også anvendes.

Oljelenser

Oljelenser er langstrakte, flytende beholdere med et «skjørt» som stikker under vann og med en viss høyde over vann. De kan brukes for å hindre olje i å spre seg. Lenser er effektive i godt vær og når strømmen er svak (bølgehøyde < 3 m, strømhastighet < 1 knop). I dårlig vær er de vanskelige å håndtere, dessuten går oljen lett både over og under lensene. Lensenes hovedfunksjon er å holde oljen borte fra områder som skal beskyttes. Har oljen spredd seg, kan man prøve å skumme den sammen til oljelaget blir tykt nok til at en oljeopptager (skimmer) kan ta den opp. Oljelenser og skimmere er utplassert i faste depoter langs kysten.

Dispergeringsmidler

Tyntflytende olje, f.eks. fersk råolje fra en utblåsning, kan tilsettes dispergeringsmidler som fører til rask utblanding av oljen i vannet. Den brytes da raskt ned. Statens forurensningstilsyn (SFT) tillater bare bruk av dispergering når mekanisk oppsamling ikke er mulig. Tynn olje langt til havs dispergeres og forsvinner ofte av seg selv.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg