Nok figures at the Yale Art Gallery
Nok-terrakottafigurer utstilt i et kunstgalleri ved Yale-universitetet i USA.

Nokkulturen er en jernalderkultur i nordlige og sentrale deler av dagens Nigeria. Den britiske arkeologen Bernard Fogg klassifiserte på 1950-tallet en rekke fine hodestatuer i terrakotta fra dette området. Fogg daterte Nokkulturen til rundt 500 fvt. men nyere forskning viser at kulturen som laget statuene kan være opptil 1000 år eldre.

Nokkulturen kan ha vært de første som brukte redskaper og våpen av jern i denne delen av Afrika. Forholdsvis lite er kjent om Nigerias eldre historie, blant annet på grunn av klimatiske forhold som relativt hurtig bryter ned gjenstander og skjeletter. Noksivilisasjonen utgjør et viktig unntak. Funn av gjenstander som stammer fra tiden før og etter vår tidsregning er gjort rundt byen Nok beliggende mellom Abuja og Jos i det sentrale Nigeria. Dette dreier seg i første rekke om funn som følge av gruvedrift i det sentrale Josplatået.

Ettersom funn av liknende gjenstander er gjort over et stort område i det nordvestre Nigeria, utover det sentrale Nok-området, er det uklart i hvilken grad Noksivilisasjonen representerer utelukkende en kulturhistorisk periode eller om Nok også representerte en form for politisk rike. Funnene av disse gjenstandene er uansett et konkret bevis på at mennesker og sivilisasjoner har eksistert i den sentrale delen av Nigeria under jernalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Inga Baadshaug Eide

Jeg forstår det slik at nyere forskning gir Nok-kulturen en lengre levetid, fra ca 1500 fvt., se kapitlet om Nok i Amat Levins "Svart historia" (s. 32ff, med troverdig kildemateriale så vidt jeg kan se).

svarte Mari Paus

Takk for innspillet, vi ser på dette. Hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg