Nattmannen fjerner en død hest
Å fjerne døde dyr var blant nattmannens oppgaver. Avfallet ble fjernet fra byen og dumpet, f.eks. i fjorden eller en innsjø.
Av .

Nattmannen, eller rakkeren, som han også ble kalt, var på 1600- og 1700-tallet en nyttig person som utførte de mest utrivelige oppgavene i et bysamfunn. Blant hans arbeidsoppgaver var tømming av utedoer og latriner, kastrering og avliving av dyr og fjerning av selvdøde dyr fra gatene. Han var dessuten bøddelens hjelper ved henrettelser og avstraffelser. Nattmannen måtte også ta seg av liket etterpå og eventuelt begrave det i uvigslet jord.

Faktaboks

Også kjent som

rakker

engelsk knacker

Nattmannen og hans familie ble betraktet som urene og æresløse. Det sier seg selv at statusen til nattmannen var svært lav. Ingen ville døpe ungene hans, og når nattmannen døde var det ikke lett å finne likbærere. Nattmannsfolket var gjerne rekruttert fra benådete fanger, og hans rakkerknekter var som regel tukthusfanger som ble tilbudt friheten dersom de påtok seg oppgaven.

Navnet nattmann kommer av at hans arbeid helst ble utført på natten for at borgerne skulle bli minst mulig sjenert, blant annet av lukt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg