Narratio er innen retorikk det samme som saksfremstilling, som er det andre punktet i den klassiske taledisposisjonen. Narratio er en gjennomgang av hendelsesforløpet, beskrivelse av involverte personer og så videre, og danner grunnlaget for den påfølgende bevisførselen, argumentatio. Et hovedformål med narratio er å formidle en saksfremstilling som får tilhørerne eller leserne til å dele retorens perspektiv på saken.

Faktaboks

Etymologi
av latin narrare, ‘fortelle’

Overbevisning skjer ofte på grunnlag av identifikasjon, og en dyktig retor vil derfor utvikle en fortelling som foregir et engasjerende og levende syn på saken. Et eksempel kan hentes fra den amerikanske abortdebatten, der de to leirene kaller seg henholdsvis pro-life og pro-choice. I det første tilfellet vil argumentene og rammefortellingen dreie seg om fosterets rett til liv, mens argumentene og rammefortellingen i det andre tilfellet vil dreie seg om kvinners rett til bestemmelse over egen kropp.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tormod Eide: Retorisk leksikon. 1999, Spartacus.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg