Nåverdi er verdien i dag av et fremtidig beløp. Nåverdi er et av de mest sentrale begreper i investeringsteori.

For at inn- og utbetalinger på forskjellige tidspunkt skal være sammenlignbare, må alle beløp omregnes til dagens verdi. Å omregne fremtidige beløp til nåverdi kalles å diskontere.

I en investeringskalkyle er det som regel nåverdien til investeringen som beregnes. Dersom en bedrift foretar en investering, så fører det normalt til både inn- og utbetalinger i hele investeringens levetid.

I praksis er disse spredt over hele året, men for å forenkle kalkulasjonen henføres alle inn- og utbetalinger som investeringen gir opphav til i løpet av året, til slutten av året.

Summen av alle innbetalinger minus summen av alle utbetalinger i et enkelt år utgjør årets innbetalingsoverskudd. Tallrekken som består av investeringsbeløpet på tidspunkt null, samt alle innbetalingsoverskuddene til investeringen kalles investeringens kontantstrøm (cash flow).

Når investeringens kontantstrøm er beregnet, må bedriften velge en diskonteringsrente. Diskonteringsrenta som brukes i investeringskalkyler kalles også for bedriftens rentekrav.

Når en bruker rentekravet og neddiskonterer investeringens kontantstrøm til tidspunkt null, kommer en fram til investeringens nåverdi.

Nåverdien må være positiv for at investeringen skal være lønnsom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg