Myrrikse, fugleart i riksefamilien. Den har svært kort hale og ben omtrent som en vadefugl. Vekt ca. 80–140 g, som en gråtrost. Fjærdrakten er brunspraglet. Det korte nebbet er gult med rød basis. Hann og hunn er like. Lever skjult i vegetasjonen. Registreres som oftest på lyd, som vanndråper som stadig drypper i et vannfat, kan høres 1–2 km unna. Hekker ved myr og tjern i det meste av Europa og de vestlige deler av Asia, overvintrer i Afrika. I Norge særlig utbredt i kyststrøk, men også spredt i innlandet mot nord til Nordland. Regnes overalt som sjelden, og meget få reirfunn i Norge. Reiret er meget vanskelig å finne. De 8–12 eggene ruges i 18–21 dager, og ungene er flygedyktige etter 6–8 uker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.