Det gamle spill om Enhver. Titteltresnitt fra det nederlandske Eckerlye, 1496.

.
Lisens: fri

Moralitet er et belærende drama, av og til med grovt komiske innslag, som blomstret i Vest-Europa på 1400- og 1500-tallet. Det er beslektet med mysterie- og mirakelspillet, men noe senere utviklet og med allegoriske skikkelser (dyder, laster og så videre) istedenfor bibelske personer eller helgener.

Faktaboks

Uttale
moralitˈet

Typiske motiver er det godes og det ondes kamp om en menneskesjel og menneskets reise gjennom livets fristelser til frelse eller fortapelse. Kjente eksempler er det nederlandske Elckerlyc, skrevet i Flandern, og dets engelske versjon Everyman (se Enhver). Forfatterne er ofte ukjente. Formen er i mange tilfeller nokså primitiv, men har en konfliktstruktur som fikk betydning for dramaets utvikling. Moralitetene fikk dessuten betydning for utviklingen av type- og karakterkomedien.

I nyere tid har blant andre Henrik Ibsen (Peer Gynt), August Strindberg, Eugene O'Neill og Jean-Paul Sartre skrevet stykker som er i slekt med de gamle moraliteter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg