Mokasinslanger, krypdyrslekt i familien gruveslanger, beslektet med klapperslangene, men uten rangle på halen. Hodet er oftest trekantet. Svakt oppoverdreid snutespiss og en markert svartbrun stripe fra øyet til munnviken. Forskjellige arter lever i det sørøstlige Nord-Amerika og Asia.

Vannmokasinslange, A. piscivorus, er ca. 1,5–2 m lang, har kompakt og kraftig kropp, er grønngrå eller rødbrun på ryggen, med mørke tverrbånd. De voksne er ofte blåsvarte. Lever dels i vann, dels på land i våtmarker i det sørøstlige USA. Jakter mest fra bredden av innsjøer og elver og spiser særlig frosk og fisk. Er meget rask og aggressiv. Føder 5–15 unger etter nesten ett års graviditet. En fryktet giftslange. Bittet er imidlertid sjelden dødelig for mennesker, men svært ubehagelig. Meksikansk mokasinslange, A. bilineatus, finnes bare i Mexico. Den er gulrød med mørke tegninger og meget giftig. Himalaya-mokasinslange, A. himalayanus, lever i Nord-India opptil 3000 moh. Indisk mokasinslange, A. hypnale, som bare blir 50 cm lang, finnes i Sør-India og på Sri Lanka.

Til mokasinslangene hører også kobberhode, som ofte biter mennesker i det sørøstlige USA, og halysslangen, som er svært fryktet i Asia fordi den ofte angriper mennesker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.