Mitsuba er en flerårig urt i skjermplantefamilien (Apiaceae), opptil 60 cm høy. Bladene er friskt grønne, sagtaggede, trekoplede og likner selleriblader. Blomstene er små, hvite eller rosa og danner skjermer.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cryptotaenia japonica

Mitsuba er hjemmehørende i Nord-Amerika og Øst-Asia.

Anvendelse

Mitsuba anvendes først og fremst i det japanske kjøkken. Spirene egner seg i salater og supper, spesielt i miso-suppe. Bladene hakkes og brukes i supper, gryteretter og salater, på samme måte som persille. Bladene has i mot slutten av koketiden, da lang koking ødelegger smaken.

Frøene er skarpe i smaken og kan brukes som peppererstatning. Stilken fra mitsubaplanten brukes til å knytte sammen sushi-ruller. Planten kan forårsake hudirritasjon og allergisk reaksjon.

Historie

Uttrekk av mitsuba har blitt brukt i tradisjonell kinesisk medisin blant annet som styrkedrikk og for å lindre kvinnesykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mitsuba
Cryptotaenia japonica

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg