Mistenkelige dødsfall er dødsfall som skjer plutselig eller uventet, og der politiet ikke straks kan utelukke at det ligger en straffbar handling bak.

Dersom etterforskningen viser at det er sannsynlighetsovervekt for at døden skyldes en straffbar handling, vil det foreligge skjellig grunn til mistanke om at det foreligger et drap eller en kroppsskade. Dette gir videre politiet mulighet til å bruke tvangsmidler i etterforskningen.

Dersom det også foreligger skjellig grunn til mistanke om at en konkret person er ansvarlig for dødsfallet, vil vedkommende kunne pågripes av politiet som et ledd i etterforskningen. Vedkommende blir da å anse som siktet.

Saker om mistenkelige dødsfall som er etterforsket av politiet, og hvor politiet går inn for henleggelse, skal sendes statsadvokaten for avgjørelse med en begrunnet tilrådning. Dette omfatter ikke saker der politiet kun har gjort innledende undersøkelser i forbindelse med et dødsfall, for eksempel der politiet har begjært obduksjon og deretter ønsker å henlegge saken uten å iverksette etterforsking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg