Grünerløkka brygghus holder til i Københavngata på Grünerløkka i Oslo.
Humle pellets
Mikrobryggerier har muligheten til å eksperimentere mer med dyre råvarer, siden det brygges mindre «batcher» enn de store industribryggeriene. Mange mikrobryggerier brygger øl med mye humle, som for eksempel IPA. Humle brukes som regel i pellets-form og er en veldig kostbar ingrediens. Spesielt er humler med mye aroma en dyr ingrediens med begrenset holdbarhet.
Humle pellets
Lisens: CC BY SA 3.0

Et mikrobryggeri er et bryggeri der mye av produksjonen foregår etter håndverksmessige tradisjoner og er lite automatisert og industrialisert. Det produseres som regel små kvanta øl, og hvert bryggeri har sine egne spesialiteter.

Faktaboks

Også kjent som

Håndverkbryggeri, håndbryggeri, småskalabryggeri, Craft-bryggeri

De første mikrobryggeriene ble startet i USA i 1970-årene. I Norge regnes bryggeripuben Oslo mikrobryggeri, som startet opp i 1989, som Norges første mikrobryggeri. Det var likevel først på 2000 tallet at mikrobryggerier ble populære i Norge. Pionerene Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir og Kinn har vært de mest innflytelselsesrike mikrobryggeriene og har banet vei for de mange mikrobryggeriene som har dukket opp.

Øl fra mikrobryggerier kalles gjerne «håndverksøl» (fra amerikansk «Craft beer»).

Mikrobryggeri i Norge

I Norge finnes det ingen klar definisjon på hva et mikrobryggeri er, men det finnes likevel flere kjennetegn:

  • Størrelsen på hvert brygg (batch) er liten, ofte 500–1000 liter.
  • Det fokuseres på et mangfold av typer øl fremfor å produsere et øl som skal være likt hver gang.
  • Overgjæret øl er i fokus, men det kan også brygges undergjærete varianter som pils.

Bryggeri og drikkevareforeningen bruker definisjonen småskalaprodusenter, som er definert ved et totalt årlig produksjonsvolum under tre millioner liter.

I årene 2000–2020 ble det etablert cirka 100 mikrobryggerier i Norge, og mange har kalt dette for mikrobryggerienes gullalder. I årene etter 2020 har veksten stagnert, og flere bryggerier har avsluttet sin virksomhet. Dette kan skyldes flere grunner, blant annet svekket salg under koronapandemien, etterfulgt av en verdensøkonomi som har svekket nordmenns kjøpekraft. Det kan også ha vært en overetablering av mikrobryggerier i hele denne perioden.

Mikrobryggeri i USA

Brewers Associacion (bryggeriforeningen i USA) bruker begrepet «Craft brewery» som definisjon heller enn «mikrobryggeri». Bryggeriet skal være lite, uavhengig og tradisjonelt. Med dette menes en årlig produksjon under 1,8 millioner liter, en større aktør kan eie maks 25 prosent av bryggeriet, og tradisjonelle metoder og ingredienser skal benyttes.

Mikrobryggeri i Europa

I Europa er det mange som følger den amerikanske definisjonen, men når det gjelder maksimalt volum som kan produseres, er det ulike meninger om hva som gjelder for å kalle seg mikrobryggeri. I England defineres mikrobryggeri ved en årlig produksjon på en halv million liter, mens det i Europa ellers er enighet på cirka 2 millioner liter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg