Medlåntaker er en person som tar opp et lån sammen med en hovedlåntaker. Medlåntakeren er solidarisk ansvarlig for å betjene lånet sammen med hovedlåntakeren helt til det er nedbetalt. Ordningen med medlåntaker brukes gjerne i forbindelse med boliglån som en ekstra sikkerhet for långiver. Ordningen brukes også dersom en låntaker har behov for et større lån enn det utlånsforskriften tillater.

Medlåntaker har delt ansvar overfor banken for at lånet blir nedbetalt i henhold til låneavtalen. Der hvor panteobjektet (boligen) ved tvangssalg ikke innfrir lånet, og hovedlåntaker er betalingsudyktig, vil medlåntaker være ansvarlig for restgjeld helt til lånet er nedbetalt.

Et alternativ til å være medlåntaker er å være kausjonist. En kausjonist kan velge å garantere for deler av lånet. En kausjonist blir ansvarlig for den delen av lånet han eller hun garanterer for dersom hovedlåntaker misligholder låneavtalen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg