medarbeiderskap

Individuelt medarbeiderskap handler om hvordan man som medarbeider forholder seg til arbeidsoppgavene sine, arbeidsgiveren sin og kollegaene sine.
Medarbeiderskap modell
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Medarbeiderskap er et begrep som brukes for å beskrive hvordan medarbeidere forholder seg til arbeidsoppgaver, ledere og kollegaer på arbeidsplassen. Å vise godt medarbeiderskap innebærer å ta ansvar for både utføring av egne arbeidsoppgaver og for arbeidsmiljøet og de resultatene som skapes i fellesskap i virksomheten.

Begrepet er relativt nytt, og det er særlig knyttet til den nordiske arbeidslivstradisjonen, der demokrati og medvirkning på arbeidsplassen har stått sterkt. Medarbeiderskap innebærer at ledere og medarbeidere gis et felles ansvar for det samspillet som foregår i virksomheten.

Godt medarbeiderskap er noe man antar at kan utvikles, tilsvarende godt lederskap. Å legge vekt på medarbeiderskap kan sies å innebære både større ansvar og mer tillit knyttet til medarbeidernes rolle og utvikling i organisasjonen. For eksempel kan man legge vekt på medarbeiderskap i felles kulturbygging, læring og utvikling i organisasjonen, samt i forbindelse med introduksjon og opplæring av nye medarbeidere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Heggen, R., Tengblad, S. og Velten, J. (2016). Medarbeiderskap: Hva som får folk til å ta ansvar og vise initiativ. 2. utg. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Semundseth, R. (2017). Medarbeiderkoden. Bergen: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg