Medarbeiderskap modell
Individuelt medarbeiderskap handler om hvordan man som medarbeider forholder seg til arbeidsoppgavene sine, arbeidsgiveren sin og kollegaene sine.
Medarbeiderskap modell
Lisens: CC BY SA 3.0

Medarbeiderskap er et begrep som brukes for å beskrive hvordan medarbeidere forholder seg til arbeidsoppgaver, ledere og kollegaer på arbeidsplassen. Å vise godt medarbeiderskap innebærer å ta ansvar for både utføring av egne arbeidsoppgaver og for arbeidsmiljøet og de resultatene som skapes i fellesskap i virksomheten.

Begrepet er gammelt og meningsinnholdet har endret seg over tid. På slutten av 1800-tallet var det koblet til frivillig arbeid i kirken, mens det utover på 1900-tallet ble en hedersbetegnelse, spesielt innen kunst, kultur og presse. Nå er begrepet ofte knyttet til den nordiske arbeidslivstradisjonen, der demokrati og medvirkning på arbeidsplassen står sterkt. Medarbeiderskap innebærer at ledere og medarbeidere tar et felles ansvar for virksomheten, samspillet og arbeidsmiljøet.

Godt medarbeiderskap er noe man antar at kan utvikles, tilsvarende godt lederskap. Å legge vekt på medarbeiderskap kan sies å innebære både større ansvar og mer tillit knyttet til medarbeidernes rolle og utvikling i organisasjonen. For eksempel kan man legge vekt på medarbeiderskap i felles kulturbygging, læring og utvikling i organisasjonen, samt i forbindelse med introduksjon og opplæring av nye medarbeidere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Heggen, R., Tengblad, S. og Velten, J. (2016). Medarbeiderskap: Hva som får folk til å ta ansvar og vise initiativ. 2. utg. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Semundseth, R. (2017). Medarbeiderkoden. Bergen: Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg