Markfiske
Fiskekrok med meitemark.
Markfiske
Av /Shutterstock.

Markfiske er fiske med bruk av naturlig agn i form av meitemark, altså en form for meite. Tradisjonelt sett foregikk dette med svært kraftige og lange stenger. Det ble brukt tunge søkker som skulle gi lange kast, i tillegg til kraftige kroker med mothaker både i krokbøy og på krokstamme som da satte seg godt fast i fiskekjeften. Det var også vanlig med tykk sene og snelle med såpass kraftig brems at man kunne sveive fisken hurtig inn. Fisketeknikken var preget av lange kast med dupp, og stanga ble gjerne plassert i en såkalt trepinne med y-form mens man ventet på at fisken skulle fortære agnet og dermed kroke seg selv.

Selv om et liknende ventefiske med dupp fremdeles benyttes som metode under innsjøfiske etter blant annet ørret og røye, er et aktivt markfiske mer fremtredende som metode til elvefiske med mark i dag. Dette kjennetegnes ved at fiskeren skal imitere markens desperate kamp for livet med bruk av lett utstyr, tynn sene og liten krok. Det brukes ikke dupp, men kun et lett søkke. Fiskerens kontakt med underlag og strømforhold minner mye om tilnærmingen til fluefiskeren ved kort nymfeteknikk.

Andre typer markfiske er omtalt under meiting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg