kort nymfeteknikk

Artikkelstart

Kort nymfeteknikk er en metode for fluefiske som primært brukes i elv, hvor man benytter fortyngede nymfer (se fiskefluer) med opphengere på en lang og tynn fortom i et nærfiske. Dette er et fiske som bedrives uten å bruke tradisjonell kasteteknikk med dobbeltrekk, noe som da også muliggjør fiske på trange steder med marginale muligheter for vading som følge av dybde.

Faktaboks

Uttale
nˈymfeteknˈikk
Også kjent som
tsjekkisk nymfeteknikk polsk nymfeteknikk

Fortommen og en liten del av fluesnøret legges på elvestrømmen slik at nymfen (fluen) raskt bryter vannflata og synker mot bunnen. Deretter føres stangen med fluens drift uten at man mender. Når kastet er fisket ut, vippes fluen oppstrøms for et nytt drift.

En liknende teknikk er «tsjekkisk nymfefiske», som også foregår på meget kort avstand og med noenlunde samme systematiske tilnærming. Fluefiskeren bruker her en lang stang som gjerne er hele 10-11 fot, og det fiskes ofte med svært tynn fortom på hele to stanglengder for best mulig kontakt med eventuell fisk.

Både under kort nymfeteknikk og ved tjsekkisk nymfefiske er god kontroll med dybdeforhold essensielt. Det brukes ikke dupp/nappindikator, og teknikken fungerer derfor best i elver med en viss dybde (minimum én meter). Siden man er plassert svært nær der fisken faktisk står, er denne teknikken mest velegnet for elver med sterk strøm. Dette fordi man da minimerer risikoen for at fisken blir skremt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg