Faktaboks

Raila Odinga

Raila Amolo Odinga

Født
7. januar 1945, Maseno, Kenya
Raila Odinga
Raila Odinga var statsminister i Kenya fra 2008 til 2013.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Raila Odinga er en kenyansk politiker, sønn av tidligere visepresident Jaramogi Oginga Odinga. Han har vært kandidat ved flere presidentvalg, og var statsminister i Kenya fra 2008 til 2013.

Bakgrunn og utdannelse

Han fikk sin utdannelse ved Technishe Hochschule i Magdeburg i datidens DDR med en ingeniørgrad. I sin politiske karriere har han hatt sin maktbase og største oppslutning blant de fattige i slummen i Kenyas storbyer, til tross for at han selv er en velstående forretningsmann. Geografisk har han hatt støtte i mange fylker rundt om i landet, men hovedsakelig i kystområdene og i Nyanza ved Victoriasjøen hvor hans etniske luo-gruppe dominerer.

Raila Odinga giftet seg i 1973 med Ida (Anyango Oyoo) som han har fire barn med. Han tilhører den anglikanske kirken.

Politisk erfaring

Raila Odinga har i flere perioder vært medlem av parlamentet fra valgkretsen Langata i Nairobi, og statsråd for energispørsmål (2001–2002) samt for infrastruktur og boligbygging (2003–2005). Han stilte for første gang som presidentkandidat i 1997, men kom bare på tredje plass etter Daniel arap Moi og Mwai Kibaki. Odinga var senere opposisjonens kandidat ved presidentvalget i romjulen 2007 som var svært jevnt og omstridt; en uavhengig kommisjon fant blant annet at 1,5 millioner døde velgere sto i manntallet, som dermed ga næring til anklagene om valgfusk. Odinga nektet å godta valgresultatet, som likevel offisielt førte til at Mwai Kibaki ble gjenvalgt. Det jevne valget og påstandene om valgfusk førte til omfattende uroligheter i nyttårshelgen 2007 og flere uker inn i 2008 med den følge at 1000 døde og kanskje en halv million ble fordrevet fra sine hjem.

Etter lange forhandlinger ble urolighetene dempet og en avtale om maktdeling inngått. Kibaki fortsatte som president, mens Odinga ble statsminister fra april 2008 til han gikk av i april 2013. Han har siden vært leder av opposisjonen.

Under Odingas tid som statsminister, selv om han ikke var personlig involvert, var hans kontor innblandet i en korrupsjonsskandale der mais forurenset av giftstoffene aflatoksiner ble importert på et prosjekt finansiert av Verdensbanken. Prosjektet ble suspendert på grunn av underslag.

Da Odinga enda en gang stilte som presidentkandidat i 2013 mot Uhuru Kenyatta, tapte han med 43,7 prosent av stemmene mot Kenyatta 50,5 prosent. Nok en gang stilte han som presidentkandidat i 2017, men tapte igjen med 43 prosent av stemmene mot Kenyattas 54 prosent. Som så ofte før, var også dette valget omstridt og opptøyer brøt ut, dog i mindre omfang.

Raila stilte som presidentkandidat til valget i 2022, i koalisjon med sittende president Uhuru Kenyatta som grunnloven forhindret i å stille for en tredje periode. Valget ble vunnet av motkandidaten William Ruto fra United Democratic Alliance/Kwanza med 50,4 prosent av stemmene mot Railas Orange Democratic Movement/Azimio Alliance med 48,8 prosent. Dog var valgdeltakelsen redusert til bare 60 prosent. Også dette valget var omstridt. Raila påsto at det det hadde foregått fusk og gikk rettens vei, men fikk ikke medhold i høyesterett. Hans fremskredne alder betyr at han neppe vil stille opp ved neste valg i 2027.

Politisk ståsted

Raila Odinga ble i mange kretser oppfattet som en lederskikkelse i demokratiseringskampen mot Mois autoritære styre (1978–2002) og i utformingen av grunnloven av 2010, som inneholdt viktige menneskerettigheter. Odingas kamp for menneskerettigheter førte til at han ble satt i husarrest i flere måneder. Etter det mislykkede kuppforsøket i 1992 ble han anklaget for å være involvert, tiltalt for forræderi, og internert uten rettergang i seks år. Da han ble løslatt i 1991, flyktet han til Norge på grunn av rykter om at han ville bli tatt av dage. Forut for avreisen til Norge ble Forum for the Restoration of Democracy (FORD) dannet, og da Odinga vendte tilbake til Kenya, sluttet han seg til FORD. Senere dannet han sitt eget parti: Orange Democratic Movement (ODM) som med noen tillegg utgjorde valgalliansen i 2022.

Odingas økonomiske og sosiale politikk kan løst karakteriseres som sosialdemokratisk. Han var en av arkitektene bak grunnloven av 2010 som la vekt på desentralisering for å sikre alle fylker en rimelig andel av landets ressurser, uansett politisk eller etnisk tilhørighet. Han støttet også et kontantstøtteprogram for lavinntektsgrupper. Når det gjelder rettigheter for homofile, har Odinga inntatt en restriktiv holdning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg