luftgevær

Artikkelstart

Luftgevær, skytevåpen hvor prosjektilet blir drevet frem av komprimert luft eller karbondioksid. I enklere våpen blir luften/gassen komprimert ved et fjærsystem. Moderne konkurransevåpen er utstyrt med en avtakbar beholder for komprimert luft som fylles med håndpumpe, kompressor eller fra dykkerflaske. Luftvåpen lades for hånd. Kan ikke benyttes av person under 18 år uten særskilt samtykke fra politimester, og ikke av personer under 16 år. Forbudt å bruke under jakt.

Faktaboks

Også kjent som
luftrifle

Innendørs konkurranseskyting med luftgevær (kaliber 4,5 mm) foregår stående mot sirkelskive på avstand 10 m, se rifleskyting. Internasjonalt, spesielt i Tyskland, brukes luftgevær også i trestillingskonkurranser, spesielt for ungdom. Luftgevær benyttes også i viltmålskyting.

Kommentarer (1)

skrev Dag Evert Borud

Hei, har et inspill i forhold til luftgeværteksten, hvor det står skrevet:"Luften/gassen komprimeres ved et fjærsystem, og våpenet lades for hånd"Dette er litt uklart og egentlig feil beskevet.Skal man beskrive det riktig vil man måtte formulere noe om de forksjellige prinsippene: Co2(kullsyre), PCP(forkomprimert trykkluft), Pumpegeværer(trykkluftsgeværer med innebygget pumpe), og ikke minst stempelgeværer med gass eller stålfjær.Ordlyden om hva som er lov eller ikke er også feilaktig, her bør det henvises til våpenloven og våpenforskriften.Om ønsket kan jeg forsøke å formulere noe kort og presist, og forhåpentligvis korrekt om funskjonsprinsippene i forskjellige luftgeværer.mvh Dag Evert Borud.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg