lommelykt

Lommelykt. Prinsipptegning som viser hvordan en lommelykt virker. Pilene markerer strømkretsen.

Av /Store norske leksikon ※.
Forskjellige utførelser av lommelykter, blant annet som penn, en med ladbart batteri og to med blinkende varsellys - henholdsvis rødt og gult .
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Lommelykt er en liten, bærbar lampe. Lommelykter finnes i dag i forskjellige størrelser, utførelser og til mange spesifikke formål. Mange av lyktene er også ladbare.

Tradisjonelt er lommelykten enten av en sylinderformet type med to eller flere runde batterier i serie, eller av den flate typen med et 4,5 volts flatbatteri. Det finnes også større portable lommelykter.

Virkemåte

Lyskilden kan være glødelampe, halogenpære, eller én eller flere enheter av LED-dioder (lysdioder). I en sylinderformet lommelykt sitter pæren i en reflektor som står i kontakt med det øverste batteriets positive pol. Det nederste batteriets negative pol har kontakt med en fjær, som igjen er i kontakt med en leder som danner forbindelse til pæren over en bryter.

Historie

Lommelykten ble oppfunnet av den britisk-irske batteriprodusenten Joshua Lionel Cowen i 1898. Den gang ble også karbidlamper brukt som håndlykter og hodelykter, særlig i gruveindustrien. Under andre verdenskrig benyttet man på grunn av ressursmangel, lommelykter der strømmen ble generert av en hånddrevet dynamo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg