Lommelykt

Lommelykt. Prinsipptegning som viser hvordan en lommelykt virker. Pilene markerer strømkretsen.

Av /Store norske leksikon ※.
Forskjellige utførelser av lommelykter, blant annet som penn, en med ladbart batteri og to med blinkende varsellys - henholdsvis rødt og gult .
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Lommelykt er en liten, bærbar lampe. Lommelykter finnes i dag i forskjellige størrelser, utførelser og til mange spesifikke formål. Mange av lyktene er også ladbare.

Tradisjonelt er lommelykten enten av en sylinderformet type med to eller flere runde batterier i serie, eller av den flate typen med et 4,5 volts flatbatteri. Det finnes også større portable lommelykter.

Virkemåte

Lyskilden kan være glødelampe, halogenpære, eller én eller flere enheter av LED-dioder (lysdioder). I en sylinderformet lommelykt sitter pæren i en reflektor som står i kontakt med det øverste batteriets positive pol. Det nederste batteriets negative pol har kontakt med en fjær, som igjen er i kontakt med en leder som danner forbindelse til pæren over en bryter.

Historie

Lommelykten ble oppfunnet av den britisk-irske batteriprodusenten Joshua Lionel Cowen i 1898. Den gang ble også karbidlamper brukt som håndlykter og hodelykter, særlig i gruveindustrien. Under andre verdenskrig benyttet man på grunn av ressursmangel, lommelykter der strømmen ble generert av en hånddrevet dynamo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg