Likestrøm er elektrisk strøm som flyter i én retning, i motsetning til vekselstrøm. Likestrøm betegnes på engelsk med DC (forkortelse for direct current).

Faktaboks

Også kjent som

DC

engelsk direct current

Batterier er likestrømkilder. Strømretningen går fra pluss til minus på batteriet. I en strømførende ledning er det elektroner som beveger seg. Siden de har negativ ladning, beveger de seg i motsatt retning av strømretningen.

Vekselstrøm kan omdannes til likestrøm ved hjelp av en likeretter.

Anvendelse

Likestrøm brukes i industrielle prosesser, for eksempel ved produksjon av aluminium og ved opplading av bilbatterier. Det eksisterer også elektriske kraftoverføringslinjer over store avstander basert på likestrøm. Det meste av elektronisk utstyr bruker likestrøm som energikilde.

Historikk

Det første kjente fungerende batteriet ble produsert av den italienske fysikeren Alessandro Volta i 1800. Den franske instrumentmakeren Hippolyte Pixii bygget den første elektriske generatoren, en form for dynamo, i 1832.

I 1870- og 1880-årene ble de første kraftverkene basert på likestrøm bygget. Strømmen ble blant annet brukt til gatebelysning og oppvarming. Thomas Edison fant opp den elektriske lyspæren i 1882. Utover i 1890-årene gikk man stort sett over til vekselstrøm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg