Erling Skakke
Lendmannspartiet forbindes sterkt med Erling Skakke (død 1179). Erling og mennene hans, slik Wilhelm Wetlesen forestilte seg det i 1899.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 4.0

Lendmannspartiet er en moderne betegnelse på ei gruppe av lendmenn som på midten av 1100-tallet forsøkte å innføre enekongedømme i Norge. Dette var under de såkalte borgerkrigene eller innbyrdeskrigene, da flere ulike konger kjempa om makta. Disse kongene var ofte unge eller mindreårige, og lendmenn og andre stormenn dannet «partier» som støtta den ene eller den andre kongen. Som tilhengere av en mindreårig konge kunne lendmennene opparbeide seg en framtredende posisjon.

Lendmannspartiet forbindes sterkt med Erling Skakke (død 1179), far til Magnus 5. Erlingsson. Erling var først, sammen med Gregorius Dagsson, leder for flokken som støtta kong Inge Haraldsson mot brødrene Sigurd Munn og Øystein Haraldsson. Etter Inges død greide Erling å få sin egen sønn, Magnus, utpekt til konge. Mens Magnus var mindreårig, var Erling i praksis norsk riksstyrer. Erling falt i slaget på Kalvskinnet i 1179.

Lendmannspartiet regnes ofte som forløperne for baglerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg