Anisandrus dispar
Anisandrus dispar
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Løvtrebarkbille er en billeart i familien barkbiller (Scolytidae).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anisandrus dispar
Beskrevet av
(Fabricius, 1792)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Den er blankt mørkebrun. Hunnbillen er 3 millimeter lang og flygedyktig, mens hannbillen er 1,5 millimeter lang og mangler flyvinger.

Løvtrebarkbille forekommer vanlig i Sør-Norge. Den lever vanligvis i trær som på forhånd er skadd av frost, tørke, mekanisk skade eller lignende. På glatt bark av forskjellige løvtrær, særlig frukttrær som epletrær og plommetrær, gnager hunnbillen om våren en horisontal morgang inn i stammer og grener. Gangen deles i to (den følger årringene), og fra disse løper korte, loddrette sideganger. Utenfra røpes angrepet av små runde hull og boremel. Ved sterke angrep dør trærne.

En voksen hunnbille kan ha over 40 larver i et gangsystem. Larvene, som ikke gjør noen skade, lever av ambrosiasopp som utvikler seg i boregangene. Dette er sopp som hunnbillen har brakt med seg. Billene overvintrer i morgangene. Ved å henge opp feller i trærne (limfelle + alkohol som lokkemiddel) kan bestanden av skadelige biller utryddes i en frukthage.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

løvtrebarkbille
Anisandrus dispar
Tidligere vitenskapelig navn

Xyleborus dispar

Artsdatabanken-ID
127706
GBIF-ID
9458463

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg