Kvede, planteslekten Cydonia i rosefamilien. Vanlig kvede, C. oblonga stammer opprinnelig fra Asia, og har gule, lodne frukter på størrelse med grapefrukt og med fasong som pære eller eple. Fruktkjøttet er fast, velsmakende og pektinrikt, kjernehuset har brune frø med smak av bitre mandler. Frøene er slimholdige og har vært brukt i medisinen. Fruktene spises ikke rå, men kan varmebehandles og egner seg godt til sylting. Frukten kvede inneholder ca. 15 mg vitamin C, 201 mg kalium, 83 % vann og 285 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Unge trær blir ofte brukt som grunnstammer for pæretrær.

Kvede brukes også om andre slekter i rosefamilien, f.eks. Chaenomeles (ildkvede).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.