kvede

Kvede kan minne litt om en hard blanding av pære og eple.

Kvede er planteslekten Cydonia i rosefamilien.

Faktaboks

også kjent som:
ekte kvede

Vanlig kvede (latinsk navn: Cydonia oblonga) stammer opprinnelig fra Asia, og har gule, lodne frukter på størrelse med grapefrukt og med fasong som pære eller eple. Fruktkjøttet er fast, velsmakende og pektinrikt, og kjernehuset har brune frø med smak av bitre mandler. Frøene er slimholdige og har vært brukt i medisinen. Fruktene spises ikke rå, men kan varmebehandles og egner seg godt til sylting.

Frukten kvede inneholder cirka 15 milligram vitamin C, 201 milligram kalium, 83 % vann og 285 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Unge trær blir ofte brukt som grunnstammer for pæretrær.

Kvede brukes også om andre slekter i rosefamilien, for eksempel Chaenomeles (ildkvede).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg