Kunstindustrimuseum, museum med samlinger av design og kunsthåndverk. Mange av museene har nær kontakt med kunsthåndverksskoler, og utstillinger av eldre og nyere kunstindustri er et særkjenne ved denne museumstypen. De permanente utstillingene er oftest ordnet i stilhistoriske interiører eller systematisk etter materiale – som metall, glass, keramikk, møbler, tekstiler, drakt og i noen tilfeller grafikk og fotografi, altså kunstarter med et teknisk tilsnitt.

Bevegelsens fremste ideolog var den tyske arkitekten Gottfried Semper, som fra 1848 til 1855 bodde i England. Han ville gjenopprette kontakten mellom kunsten på den ene siden og håndverket og industrien på den andre, og publikum måtte oppdras til å verdsette kvalitet.

De første kunstindustrimuseene ble skapt i årene etter den første store verdensutstillingen i London i 1851. South Kensington Museum ble opprettet allerede i 1852 som et direkte resultat av verdensutstillingen. Det heter nå Victoria and Albert Museum og har kjempemessige og omfattende samlinger. Så fulgte kunstindustrimuseer i Wien i 1864, Berlin i 1867 og deretter på løpende bånd i større byer i Mellom-Europa, særlig i Tyskland, idet bevegelsen var sterkt knyttet til industrialiseringen der.

Norge fikk sitt kunstindustrimuseum allerede i 1876, Kunstindustrimuseet i Oslo, som ble etterfulgt av Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen fra 1887 og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim fra 1893.

Danmark fikk sitt kunstindustrimuseum i København, 1893; i Sverige ble Röhsska Konstslöjdmuseet i Göteborg stiftet i 1904. Et kunstindustrimuseum i Stockholm som ble startet i 1872, ble tidlig innlemmet i Nationalmuseum, der konstslöjdavdelingen har virket som et kunstindustrimuseum. Like tidlig etablerte finnene et kunstindustrimuseum i Helsinki. Etter å ha ligget nedpakket i mange år, overtok det bygningen til Brobergska Samskolan, der det kunne åpne på nytt i 1979. I sine samlinger legger det hovedvekten på nyere finsk kunstindustri og driver ellers en meget aktiv og livlig utstillingsvirksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.