Vestlandske Kunstindustrimuseum har siden 1897 holdt til i Permanenten, en monumental bygning i nyrenessansestil tegnet av Henry Bucher.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Museumsbesøk
I 2005 åpnet Kunstindustrimuseet i Oslo utstillingen Design og kunsthåndverk 1905–2005. Her besøkt av den svenske designhistorikeren Maria Perers, den norske møbeldesigneren Gerhard Berg og den amerikanske designhistorikeren Sarah Lichtman.
Museumsbesøk

Kunstindustrimuseum, museum med samlinger av design og kunsthåndverk. Mange av museene har nær kontakt med kunsthåndverksskoler, og utstillinger av eldre og nyere kunstindustri er et særkjenne ved denne museumstypen. De permanente utstillingene er oftest ordnet i stilhistoriske interiører eller systematisk etter materiale – som metall, glass, keramikk, møbler, tekstiler, drakt og i noen tilfeller grafikk og fotografi, altså kunstarter med et teknisk tilsnitt.

Historikk

Bevegelsens fremste ideolog var den tyske arkitekten Gottfried Semper, som fra 1848 til 1855 bodde i England. Han ville gjenopprette kontakten mellom kunsten på den ene siden og håndverket og industrien på den andre, og publikum måtte oppdras til å verdsette kvalitet.

De første kunstindustrimuseene ble skapt i årene etter den første store verdensutstillingen i London i 1851. South Kensington Museum ble opprettet allerede i 1852 som et direkte resultat av verdensutstillingen. Det heter nå Victoria and Albert Museum og har kjempemessige og omfattende samlinger. Så fulgte kunstindustrimuseer i Wien i 1864, Berlin i 1867 og deretter på løpende bånd i større byer i Mellom-Europa, særlig i Tyskland, idet bevegelsen var sterkt knyttet til industrialiseringen der.

Norge

Norge fikk sitt kunstindustrimuseum allerede i 1876, Kunstindustrimuseet i Oslo (nå en del av Nasjonalmuseet), som ble etterfulgt av Vestlandske Kunstindustrimuseum (nå KODE 1) i Bergen fra 1887 og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim fra 1893.

Norden

Danmark fikk sitt kunstindustrimuseum i København i 1893. I Sverige ble Röhsska museet i Göteborg åpnet i 1916. Et kunstindustrimuseum i Stockholm som ble startet i 1872, ble tidlig innlemmet i Nationalmuseum, der kunstsløydavdelingen har virket som et kunstindustrimuseum.

Like tidlig etablerte finnene et kunstindustrimuseum i Helsinki. Etter å ha ligget nedpakket i mange år, overtok det bygningen til Brobergska Samskolan, der det kunne åpne på nytt i 1979. I sine samlinger legger det hovedvekten på nyere finsk kunstindustri og driver ellers en meget aktiv og livlig utstillingsvirksomhet.

Museumsinteriør
Hvert år samler Röhsska museet i Göteborg inn rundt 100 arbeider til samlingene. Her utstilt innkjøp og gaver fra perioden 2012–2018.
Museumsinteriør

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg