Krigsetikk er den delen av etikken som undersøker moralske begrensninger for krig og krigføring.

Det finnes tre hovedtilnærminger til krigsetikken. Den første er pasifismen, som anser krig og militære handlinger for ikke å være moralsk tillatelige. Pasifismen mener at forholdet mellom stater i stedet må være basert på ikke-vold.

I motsatt ende av pasifismen finnes den realpolitiske tradisjonen. Denne tradisjonen anser krig som et akseptabelt verktøy for å realisere statens nasjonale interesser, og der krigføring ikke er underlagt spesielle moralske begrensninger.

Mellom disse to posisjonene finnes rettferdig krig-tradisjonen. Talsmenn for rettferdig krig-tradisjonen anser krig som moralsk tillatelig dersom visse strenge kriterier er oppfylt. I tillegg hevder rettferdig krig-tradisjonen at alle militære handlinger må tilfredsstille en gruppe prinsipper som regulerer hvordan en krig kan føres. Rettferdig krig-tradisjonen er å regne som den dominerende tilnærmingen til krigsetikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg