Krabbeedderkopp
Krabbeedderkoppens fremre benpar er større enn de bakre, og de sitter ofte med forbena ut som en krabbe mens de venter på byttedyr. De går også sidelengs som krabber.
Misumena vatia
Krabbeedderkoppene er rovdyr som bruker plantefargen som kamuflasje mens de venter på byttedyr.
Misumena vatia
Krabbeedderkoppene sitter ofte i blomster med tilnærmet farge som sin egen kropp.

Krabbeedderkopper er en familie av edderkopper med over 2000 arter utbredt over hele verden. I Norge er det påvist 28 arter fordelt på sju slekter. De kan finnes over hele landet. Tidligere ble trespringere inkludert i familien, men de er nå utskilt som egen familie, Philodromidae.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Thomisidae
Beskrevet av
Carl Jakob Sundevall, 1833

Beskrivelse

Krabbeedderkoppene er 3–10 millimeter lange. De to fremste beinparene er lengre og kraftigere enn de øvrige beinpar og rettet fremover. De er dessuten utstyrt med kraftige pigger. Den bakerste rekken med øyne er formet som en omvendt U, og de ytterste øyne på hver side er ofte plassert på små stilker. Hunnen er som regel mye større enn hannen. Krabbeedderkoppene beveger seg ofte sidelengs eller baklengs, på samme måte som krabber, noe som har bidratt til å gi familien dens navn.

Jakt

Krabbeedderkoppene spinner ikke fangstnett, men ligger som regel i bakhold og venter på byttet som gripes med de kraftige forbeina. Under jakten sitter de gjerne på bakken eller i en blomst, der de drar nytte av sine gode kamuflasjefarger. Noen arter kan til og med gradvis skifte farge avhengig av hvilken bakgrunn de jakter fra.

Utbredelse i Norge

Kameleonedderkoppen (Misumena vatia) er utbredt nord til Trøndelag. Feltkrabbeedderkoppen (Xysticus cristatus) finnes over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

krabbeedderkopper
Thomisidae
Artsdatabanken-ID
3248
GBIF-ID
6163

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg