Korpsdrill er det å utføre kunster med en drillstav til musikk. Det kan også benyttes andre instrumenter enn drillstav, for eksempel pompons, flagg, vimpler eller paraplyer. Korpsdrill kan foregå sammen med et musikkorps i parader eller på konserter, men drillutøverne kan også opptre til digital musikk, for eksempel på oppvisninger eller i konkurranser.

I Norge deles drill inn i de to hovedtypene korpsdrill og sportsdrill. Begrepet korpsdrill betegner all drillaktivitet som utføres av medlemmer i Norges Musikkorps Forbund (NMF) eller National Baton Twirling Accosiation (NBTA) internasjonalt.

Korpsdrillkonkurranser

I korpsdrillkonkurranser utfører utøverne en forhåndsinnøvd koreografi, enten i gruppe, par eller som solist. Det finnes mange ulike kategorier som deles inn i de tre hovedgruppene drilldans, twirling og majorettes.

  • Drilldans omfatter de kategoriene der utøverne utfører en kombinasjon av dans og drill til selvvalgt musikk. I drilldans skal utøverens koreografi, kostyme og bevegelser uttrykke den valgfrie musikken.
  • Twirling omfatter de tekniske grenene. I twirling utfører utøverne en koreografi til standardisert obligatorisk musikk og bedømmes i større grad etter tekniske ferdigheter og variasjon.
  • I majorettes utfører utøverne en koreografi som må inneholde en viss andel marsjering (med unntak av show corps). Majorettes-programmer utføres derfor til musikk med marsjtakt.

Konkurransekategorier for korpsdrill i Norge

Drilldans

  • Drilldans solo
  • Drilldans duett
  • Drilldans tropp
  • Pom pons
  • Twirling corps

Twirling

  • Solo 1 baton
  • Solo 2 baton
  • Solo 3 baton
  • Solo x-strut
  • Twirl duet
  • Twirl team

Majorettes

  • Traditional majorettes corps
  • Exhibition majorettes corps
  • Parade corps
  • Show corps
  • Batonflag team

Bedømming

Hvilke kvaliteter som vektlegges varierer fra kategori til kategori. I twirling-klassene blir det for eksempel lagt stor vekt på teknikk, mens i drilldans blir det kunstneriske uttrykket og visualisering av musikken vektlagt i større grad.

Historikk

Tamburmajor Malene Hagen
Malene Hagen som tamburmajor for Nordby Skolekorps 17. mai 2019

Manipulasjon av staver sammen med musikkorps stammer opprinnelig fra USA. På slutten av 1800-tallet ble dirigentenes taktstokk byttet ut med en lang stav som kalles tamburstav. Tamburstaven ble både brukt for å dirigere musikantene musikalsk og for å signalisere hvor eller hvordan musikantene skulle marsjere. Den som holdt tamburstaven, ble kalt tamburmajor og var som regel en ung mann som ble plukket ut av korpsets trommegruppe.

Etter hvert begynte noen av disse tamburmajorene å utføre imponerende kunster med tamburmajorstaven, og fra begynnelsen av 1900-tallet ble det vanlig at en drilltropp gikk etter tamburmajoren og utførte synkrone bevegelser med noe kortere og lettere staver kalt drillstaver.

I dag er det vanlig at tamburmajoren plukkes ut fra korpsets drilltropp hvis korpset har drillere.

Drill i Norge

Korpsdrill kom til Norge på 1950-tallet. En norsk-amerikansk jente holdt alene den første korpsdrilloppvisningen i Norge på Kristiansand Stadion i 1957. Hun opptrådte også sammen med Bjølsen Ungdomskorps under en landskamp i fotball et par dager senere. I 1959 stilte Bjølsen med egen drilltropp under en opptreden på Øvervoll galloppbane.

I etterkrigstiden ble det veldig populært å spille i korps. Drill ble sett på som en løsning for å inkludere flere, til tross for begrensede midler til instrumenter.

Den første offisielle korpsdrillkonkurransen som ble arrangert i Norge ble arrangert i Sandefjord i 1979. Året etter ble den første Drilliaden i Skien arrangert. På den tiden ble dette regnet som et uoffisielt norgesmesterskap. Fra 1985 ble det arrangert ulike varianter av norgesmesterskap i drill med ujevne mellomrom frem til 2002. Siden da har NM i korpsdrill blitt arrangert årlig sammen med NM i skolekorps janitsjar.

Internasjonale resultater

Norge deltok for første gang i et internasjonalt korpsdrillmesterskap i 2005, da de sendte Horten Drill som tropp og de to solistene Iris Brevik (Espeseth, født 1985) og Linn Kvade Rannekleiv (født 1987) til europamesterskapet på Sicilia. Norge tok ingen medaljer det året, men har siden den gang deltatt i en rekke europamesterskap og verdensmesterskap innen forbundet National Baton Twirling Accosiation og tatt gull, sølv og bronse i flere kategorier.

De fremste norske drillerne har vært Linn Kvade Rannekleiv, Mathias Langseth Eliassen (1995–2018) og Maya Kosmo (født 1998). Rannekleiv tok første norske pallplass i seniorklassen i et internasjonalt mesterskap da hun tok bronse i 2 baton i 2011. Eliassen tok de første pallplassene i juniorklassen da han tok sølv i solo 1 baton og bronse i solo 2 baton samme år. Videre tok han Norges første VM-gull som junior i både drilldans solo, solo 1 baton og solo 2-baton i 2012. Under VM på Lillehammer i 2018 tok han også Norges første VM-gull i seniorklassen. Der tok han gull i solo 2-baton og i twirl duett sammen med sin duettpartner Maya Kosmo. Samme år vant Norge sitt første VM-gull i tropp i kategorien twirling-corps. Vinnertroppen var en samarbeidstropp som bestod av utøvere fra Haugesund Drillkorps, Kringsjå Drilltropp, Nedre Bekkelaget Skolemusikkorps, Romerike drillkorps, Sandnes Sportsdrillklubb og Stjørdal Drilltropp. Videre tok Kosmo Norges første kvinnelige EM-gull i solo x-strut senior i 2019.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg