Kontanter er penger i fysisk form, det vil si mynter og pengesedler.

Kontanter blir utstedt av sentralbanken til et land eller en pengeunion og satt i omløp gjennom bankene. I Norge er det Norges Bank som er sentralbanken.

Bankene har konto i sentralbanken på samme måte som publikum har konto i en bank, og fra denne kontoen kan bankene omgjøre sin ansvarlige kapital til kontanter for å møte kontantetterspørselen fra kunder. Bankenes ansvarlige kapital er typisk rundt 8–15 prosent av forvaltningskapitalen. Den ansvarlige kapitalen, sammen med kontantene som allerede i omløp, kalles basispengemengden. Basispengemengden er den totale mengden penger sentralbanken har lånt ut til banksystemet.

Kontanter som blir oppbevart av sentralbanken er ikke penger, men «trykksaker». Sentralbankens seddeltrykking forårsaker derfor ikke inflasjon. Bankene tar ut kontanter avhengig av hvor mye kundene trekker fra sine konti, så vekst i pengemengden drives av samfunnets låneopptak (inklusive statens). Kontanter oppbevart av en bank er ikke en del av pengemengden, men en del av bankens ansvarlige kapital, og dermed del av basispengemengden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg