kontaktmotstand

Artikkelstart

Kontaktmotstand er den delen av den samlede resistansen (elektrisk motstand) i en elektrisk krets som kan henføres til grenseflaten mellom to ledere som er koblet sammen. Den øvrige motstanden omtales som indre motstand.

Faktaboks

Uttale
kontˈaktmotstand

Dårlig kontakt kan føre til stor kontaktmotstand og være årsak til feil eller dårlig funksjonalitet i elektrisk utstyr. Det kan skyldes at lederne berører hverandre i få punkter slik at ledningstverrsnittet blir lite. Dessuten kan mer eller mindre av overflaten være dekket med oksidbelegg som virker isolerende. Gass (luft) som er adsorbert i overflaten nedsetter også konduktansen (ledningsevnen). I elektrisk utstyr som opererer med høy strømstyrke kan dårlig kontakt (stor kontaktmotstand) forårsake skadelig overoppheting.

For å redusere kontaktmotstanden må man sørge for å holde kontaktflatene rene og, særlig hvis man arbeider med lave spenninger, lodde sammen alle forbindelser. Kontaktmotstand kan avhenge av strømretningen. Dette er spesielt tilfelle ved kontakt mellom en halvleder og en leder eller mellom to halvledere. En slik kontakt kan virke som likeretter for vekselstrøm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg