Kniv er et skjæreredskap som finnes i utallige former og utførelser over hele verden. Den opprinnelige bruken har vært som våpen og håndverksredskap, men i dag har kniven stor anvendelse også i husholdning og industri.

Moderne kniver består av knivblad og skaft. Bladet blir utført i hardt eller rustfritt stål eller av bløtt stål laminert med eggstål. Fremstilling av knivbladet kan omfatte prosesser som smiing, filing, herding, sliping og polering.

Skaftet kan enten være utført i stål, som en integrert del av kniven. Det kan også bestå av naturmaterialer som tre, horn, ben og lær, eller av syntetiske materialer. Skaftet blir da festet til bladets forlengelse, tangen, med lim eller bolter.

Steder som er berømt for knivfabrikasjon fra gammel tid er Sheffield i Storbritannia, Solingen i Tyskland og Eskilstuna i Sverige. I Norge har kniver fremstilt ved småindustri på Toten vært av anerkjent kvalitet, likeså kniver fra Geilo. Disse fremstilles nå fabrikkmessig både i alminnelig stål og i rustfritt stål.

I arbeidsmaskiner, for eksempel knivmøller og gressklippere, brukes kniver som er festet til en roterende maskindel.

  • Breivik, Thomas (1988). Den store knivboken: tolleknivens kulturhistorie, Alma Mater
  • Kostveit, Øystein (1991). Norsk knivbok: kniven i norsk folkeliv og formkultur, Universitetsforlaget
  • Moland, Knut og Øystein Køhn (1997). Norske kniver: med hovedvekt på samling av kniver fra Telemark og Aust Agder, samt bykniver og kniver fra nyere knivmakere, Friluftsinfo
  • Thoresen, Per. (1996). Kniver og knivmakere, Tapir

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.